7 sausainių receptai vienai skardai: nuo sviestinių iki avižinių

7 sausainių receptai vienai skardai: nuo sviestinių iki avižinių
Sausainiai – vienas iš populiariausių ir lengviausių desertų, kurie visada sušildo ir praskaidrina nuotaiką. Jie gali būti įvairių rūšių: nuo sviestinių, traškių sausainių iki sveikesnių, avižinių variantų. Jei norite iškepti sausainius vienai skardai, šis straipsnis jums padės – pateiksime 7 įvairius receptus, kuriuos lengvai galėsite pasigaminti namuose. Kiekvienas receptas skirsis savo skoniu ir tekstūra, tad rasite ką nors sau, nesvarbu, ar mėgstate tradicinius, ar šiek tiek sveikesnius sausainius.

1. Sviestiniai sausainiai su vanile

Šie sviestiniai sausainiai yra minkšti, lengvai trupantys ir itin kvapnūs. Jie idealiai tinka prie kavos ar arbatos.

Ingridientai:

  • 100 g sviesto (minkšto)
  • 50 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 150 g kvietinių miltų
  • 1/2 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Sumaišykite minkštą sviestą su cukrumi ir išplakite iki lengvos ir purios masės. Įmuškite kiaušinį ir supilkite vanilės ekstraktą.

3. Sijokite miltus ir sumaišykite su druska. Po truputį įmaišykite miltus į sviesto masę ir minkyte, kol susidarys tešla.

4. Iš tešlos suformuokite mažus rutuliukus, juos šiek tiek paspauskite ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

5. Kepkite 10–12 minučių arba kol sausainiai bus auksinės spalvos.

2. Avižiniai sausainiai su razinomis

Avižiniai sausainiai – sveikesnė alternatyva, tačiau jie nepraranda savo skanumo. Razinos prideda saldumo, o avižos suteikia traškumo.

Ingridientai:

  • 100 g sviesto (minkšto)
  • 50 g rudojo cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 100 g avižinių dribsnių
  • 120 g kvietinių miltų
  • 1/2 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1/2 puodelio razinų

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Išplakite sviestą su cukrumi, kol masė taps puri. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.

3. Sijokite miltus su cinamonu ir įmaišykite į sviesto masę. Tada pridėkite avižinius dribsnius ir razinas. Gerai išmaišykite.

4. Iš tešlos formuokite mažus rutuliukus ir dėkite ant kepimo popieriaus.

5. Kepkite 12–15 minučių arba kol sausainiai taps auksinės spalvos.

3. Šokoladiniai sausainiai su riešutais

Šie šokoladiniai sausainiai yra puikus pasirinkimas saldžiųjų dantų mėgėjams. Riešutai prideda papildomo traškumo ir skonio.

Ingridientai:

  • 100 g sviesto (minkšto)
  • 100 g rudojo cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 150 g šokolado (sutrupinto gabalėliais)
  • 120 g kvietinių miltų
  • 50 g graikinių riešutų (susmulkintų)

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Išplakite sviestą su cukrumi ir įmuškite kiaušinį.

3. Sijokite miltus ir įmaišykite į sviesto masę. Įdėkite šokoladą ir graikinius riešutus, gerai išmaišykite.

4. Iš tešlos suformuokite rutuliukus ir juos šiek tiek paspauskite. Dėkite ant kepimo skardos.

5. Kepkite 10–12 minučių arba kol sausainiai bus traškūs.

4. Imbieriniai sausainiai

Imbieriniai sausainiai puikiai tinka šaltuoju metų laiku, kai norisi kažko kvapnaus ir šildo širdį. Jie yra šiek tiek prieskonių, saldūs ir traškūs.

Ingridientai:

  • 100 g sviesto (minkšto)
  • 80 g rudojo cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 180 g kvietinių miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis malto imbiero
  • 1/2 arbatinio šaukštelio cinamono
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Sviestą išplakite su cukrumi, įmuškite kiaušinį.

3. Sijokite miltus ir prieskonius, įmaišykite į sviesto masę ir minkyte tešlą.

4. Iš tešlos suformuokite rutuliukus ir šiek tiek paspauskite. Dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

5. Kepkite 10–12 minučių arba kol sausainiai taps traškūs.

5. Citrininiai sausainiai su aguonomis

Citrusiniai sausainiai su aguonomis yra gaivūs ir šiek tiek rūgštūs. Šie sausainiai puikiai tinka tiems, kurie mėgsta šiek tiek kitokią saldumo ir rūgštumo pusiausvyrą.

Ingridientai:

  • 100 g sviesto (minkšto)
  • 100 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 150 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštelis citrinos žievelės
  • 1 šaukštelis aguonų

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Išplakite sviestą su cukrumi, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.

3. Sijokite miltus, citrinos žievelę ir aguonas. Įmaišykite į sviesto masę ir minkyte tešlą.

4. Iš tešlos formuokite rutuliukus, juos paspauskite ir dėkite ant kepimo skardos.

5. Kepkite 10–12 minučių arba kol sausainiai taps šviesiai auksiniai.

6. Kokoso sausainiai

Kokoso sausainiai yra švelnūs ir kvapnūs, su lengvu tropiniu skoniu. Jie puikiai tiks tiems, kurie mėgsta kokosą.

Ingridientai:

  • 100 g sviesto (minkšto)
  • 80 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 100 g kokoso drožlių
  • 150 g kvietinių miltų

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Sviestą išplakite su cukrumi ir įmuškite kiaušinį.

3. Sijokite miltus, pridėkite kokoso drožlių ir minkyte tešlą.

4. Iš tešlos formuokite mažus rutuliukus ir juos paspauskite. Dėkite ant kepimo skardos.

5. Kepkite 10–12 minučių arba kol sausainiai taps auksinės spalvos.

7. Sveiki bananiniai sausainiai

Šie sausainiai yra puikus pasirinkimas norintiems sveikesnių variantų. Banano saldumas suteikia natūralų saldumą, o šie sausainiai yra minkšti ir šiek tiek drėgni.

Ingridientai:

  • 2 prinokę bananai
  • 100 g avižinių dribsnių
  • 1/2 šaukštelio cinamono
  • 1/4 šaukštelio vanilės ekstrakto

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Susmulkinkite bananus ir sumaišykite su kitais ingredientais.

3. Iš tešlos formuokite sausainius ir dėkite ant kepimo skardos.

4. Kepkite 12–15 minučių arba kol sausainiai taps auksinės spalvos.

DUK: Dažnai užduodami klausimai

1. Kiek sausainių iškepama su kiekvienu receptu?

Su kiekvienu receptu iškepama apie 10–12 sausainių, priklausomai nuo to, kokio dydžio juos formuojate.

2. Ar galiu naudoti sveikesnius ingredientus?

Taip, galite pakeisti kai kuriuos ingredientus sveikesniais variantais, pavyzdžiui, naudoti rudąjį cukrų, avižinius dribsnius ar vietoje sviesto naudoti kokosų aliejų.

3. Kaip ilgai galiu laikyti sausainius?

Sausainius galite laikyti hermetiškoje dėžutėje iki 1 savaitės. Jei norite ilgiau juos laikyti, galite juos užšaldyti.