Itin lengvai pagaminamas purus šviesus biskvitas tortui

purus šviesus biskvitas tortui

INGREDIENTAI:

  • 4 L dydžio kiaušiniai

  • 120 g cukraus

  • 120 g kvietinių miltų (naudota „Kauno Grūdų EKSTRA“, tipas 405D)

  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus

  • žiupsnelis druskos

PARUOŠIMAS:

Trukmė: apie 45 minutės

  1. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir plakite mikseriu vidutiniu greičiu maždaug minutę.

  2. Tuomet suberkite paprastą ir vanilinį cukrų, įdėkite druskos. Toliau plakite dideliu greičiu, kol masė taps šviesi, puri ir jos tūris padidės apie tris kartus. Cukrus turi visiškai ištirpti – patikrinkite tarp pirštų. Naudojant galingą mikserį, tai užtrunka apie 5–6 min., su silpnesniu – 10–12 min.

  3. Į paruoštą kiaušinių masę po truputį persijokite miltus ir švelniai įmaišykite mentele arba mediniu šaukštu. Svarbu maišyti atsargiai, tik tiek, kol neliks sausų miltų.

  4. 21 cm skersmens apvalios formos dugną išklokite kepimo popieriumi. Kraštų netepkite, kad biskvitas geriau kiltų. Supilkite tešlą, tolygiai paskirstykite paviršiuje.

  5. Kepkite iki 160°C įkaitintoje orkaitėje – vidurinėje pozicijoje (kad biskvitas būtų toliau nuo kaitinimo elemento). Naudojant viršus–apačia–vėjelis režimą, kepkite apie 30–35 min. Be vėjelio – nustatykite 170°C. Patikrinkite mediniu pagaliuku – jei švarus, biskvitas iškepęs.

  6. Orkaitę išjunkite, šiek tiek praverkite dureles ir leiskite atvėsti apie 10 min. Tada išimkite formą, dar palaikykite 10–15 min., atsargiai apveskite peiliu kraštus ir išimkite iš formos. Atvėsinkite ant grotelių.

  7. Biskvitą pjaustykite tik visiškai ataušusį. Dar geriau – apvyniokite plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį.

PATARIMAI:

  • Kepimo pradžioje neatidarinėkite orkaitės – kitaip biskvitas sukris.

  • Jei viršus pradeda per greitai skrusti, uždenkite kepimo popieriumi ar folija – orkaitės neatidarykite plačiai.

  • Naudojant 24 cm skersmens formą, imkite 6 kiaušinius, o 26 cm – 8 kiaušinius. Proporcingai padidinkite miltų ir cukraus kiekį.

  • Plakant ranka, galite įberti šaukštelį kepimo miltelių (maišyti su miltais), kad masė geriau pakiltų.

  • Šį biskvitą patogu perpjauti į tris lygias dalis tortui.