INGREDIENTAI:
-
4 L dydžio kiaušiniai
-
120 g cukraus
-
120 g kvietinių miltų (naudota „Kauno Grūdų EKSTRA“, tipas 405D)
-
1 šaukštelis vanilinio cukraus
-
žiupsnelis druskos
PARUOŠIMAS:
Trukmė: apie 45 minutės
-
Į dubenį įmuškite kiaušinius ir plakite mikseriu vidutiniu greičiu maždaug minutę.
-
Tuomet suberkite paprastą ir vanilinį cukrų, įdėkite druskos. Toliau plakite dideliu greičiu, kol masė taps šviesi, puri ir jos tūris padidės apie tris kartus. Cukrus turi visiškai ištirpti – patikrinkite tarp pirštų. Naudojant galingą mikserį, tai užtrunka apie 5–6 min., su silpnesniu – 10–12 min.
-
Į paruoštą kiaušinių masę po truputį persijokite miltus ir švelniai įmaišykite mentele arba mediniu šaukštu. Svarbu maišyti atsargiai, tik tiek, kol neliks sausų miltų.
-
21 cm skersmens apvalios formos dugną išklokite kepimo popieriumi. Kraštų netepkite, kad biskvitas geriau kiltų. Supilkite tešlą, tolygiai paskirstykite paviršiuje.
-
Kepkite iki 160°C įkaitintoje orkaitėje – vidurinėje pozicijoje (kad biskvitas būtų toliau nuo kaitinimo elemento). Naudojant viršus–apačia–vėjelis režimą, kepkite apie 30–35 min. Be vėjelio – nustatykite 170°C. Patikrinkite mediniu pagaliuku – jei švarus, biskvitas iškepęs.
-
Orkaitę išjunkite, šiek tiek praverkite dureles ir leiskite atvėsti apie 10 min. Tada išimkite formą, dar palaikykite 10–15 min., atsargiai apveskite peiliu kraštus ir išimkite iš formos. Atvėsinkite ant grotelių.
-
Biskvitą pjaustykite tik visiškai ataušusį. Dar geriau – apvyniokite plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį.
PATARIMAI:
-
Kepimo pradžioje neatidarinėkite orkaitės – kitaip biskvitas sukris.
-
Jei viršus pradeda per greitai skrusti, uždenkite kepimo popieriumi ar folija – orkaitės neatidarykite plačiai.
-
Naudojant 24 cm skersmens formą, imkite 6 kiaušinius, o 26 cm – 8 kiaušinius. Proporcingai padidinkite miltų ir cukraus kiekį.
-
Plakant ranka, galite įberti šaukštelį kepimo miltelių (maišyti su miltais), kad masė geriau pakiltų.
-
Šį biskvitą patogu perpjauti į tris lygias dalis tortui.