Kaip išvalyti orkaitę be chemikalų? Efektyvūs namų būdai

Kaip išvalyti orkaitę be chemikalų? Efektyvūs namų būdai

Kodėl verta rinktis natūralius orkaitės valymo sprendimus?

Daugelis rinkoje siūlomų orkaitės valiklių turi stiprių šarminių komponentų, galinčių dirginti kvėpavimo takus ir palikti cheminius likučius ant kepimo paviršių. Be to, jie skleidžia aitrų kvapą, kuris gali įsigerti į maistą, jei orkaitė nebus kruopščiai išvėdinta. Natūralūs metodai, tokie kaip kepimo soda, actas ar citrinos garai, ne tik taupo pinigus, bet ir saugo sveikatą, nes nepalieka sintetinių junginių. Svarbiausia, kad šios priemonės geba ištirpdyti riebalų sluoksnį, neutralizuoti kvapus ir pašalinti pridegusius maisto likučius taip pat efektyviai kaip pramoniniai valikliai.

Kepimo sodos ir acto pasta įsisenėjusioms dėmėms

Šis dviejų ingredientų mišinys – turbūt geriausiai žinomas orkaitės valymas be chemikalų. Sumaišykite ½ puodelio kepimo sodos su keliais šaukštais vandens, kol susidarys tiršta pasta. Tolygiai paskleiskite ją ant orkaitės dugno, sienelių ir durelių stiklo, vengdami kaitinimo elementų. Palikite nakčiai, kad šarminė soda ištirpintų riebalus. Kitą dieną apipurkškite paviršių 9 % actu: reakcijos metu susidarys putos, kurios pakels nešvarumus nuo metalo. Drėgna šluoste nuvalykite mišinį ir kruopščiai nuskalaukite. Jei reikia, pakartokite procesą sunkiausiai nuvalomose vietose.

Citrinų garų metodas gaiviam kvapui

Jei orkaitėje juntamas degėsių kvapas, išbandykite citrinų garinimą. Perpjaukite dvi citrinas, išspauskite jų sultis į karščiui atsparią formą, įdėkite likusius žievelių puselius ir pripilkite pusę formos vandens. Įkaitinkite orkaitę iki 120 °C, įstatykite indą ir palikite 30 minučių. Citrinų garai minkština riebalų sluoksnį, o natūralūs eteriniai aliejai slopina kvapus. Išjungus orkaitę, atsargiai ištraukite indą, o dar šiltas sieneles nuvalykite mikropluošto šluoste. Šis metodas puikiai tinka tarpinio valymo metu, kai nešvarumai dar nėra įsisenėję.

Sausos druskos ir karštos vandens garų kombinacija

Kai riebalai prilipę prie kaitinimo grotelių, druska veikia kaip švelnus abrazyvas. Pabarstykite rupios druskos granules ant dar šiltų grotelių ir užlašinkite kelis lašus vandens, kad druska sudrėktų. Uždenkite orkaitės dureles ir palikite 10 minučių – karštis ir druska kartu atpalaiduos pridegusius likučius. Tada su kempine nušveiskite groteles ir nuplaukite. Druska tirpsta greičiau nei soda, tad šis metodas idealiai tinka skubiam valymui po riebios vakarienės.

Orkaitės grotelių mirkymas indų ploviklio vonelėje

Nors groteles galima šveisti orkaitėje, efektyviau jas išimti. Užkimškite vonią arba didelį kibirą, įpilkite karšto vandens ir du šaukštus ekologiško indų ploviklio. Pamirkykite groteles 30–60 minučių. Ilgi, ploni šerių šepečiai padės pasiekti kampelius, kuriuose susikaupia sudegusios riebalų dalelės. Išskalavus ir išdžiovinus groteles, jos vėl blizgės, o maistas kepant nesilies su pridegusiomis dalimis.

Prevenciniai įgūdžiai, kurie sutaupo laiką

Norint išvengti didelių valymo darbų, verta įsidiegti kelias prevencines taisykles. Visų pirma, kepant riebų maistą naudokite kepimo skardą su aukštesniais kraštais arba apatinį padėklą išklokite kepimo popieriumi. Jei patiekalą reikia apversti, uždėkite dangtį arba foliją, kad riebalai netaškytų. Po kiekvieno kepimo, kol orkaitė dar šilta (bet ne karšta), nuvalykite išsiliejusius padažus drėgna šluoste. Taip nešvarumai nesusikarbės ir nespės sudegti, o giluminį valymą užteks atlikti kartą per mėnesį.

Švaresnės orkaitės nauda jūsų kulinariniams rezultatams

Reguliariai prižiūrima orkaitė pasiekia nustatytą temperatūrą greičiau ir tolygiau ją paskirsto, todėl kepiniai kyla vienodai, o mėsa apskrunda be prikepusio kvapo. Be to, švaresnis kaitinimo elementas naudoja mažiau elektros energijos, tad sumažėja sąskaitos už elektrą. Galiausiai, virtuvėje nebesklinda degėsių dūmai, todėl kasdienė kulinarija tampa malonesnė ir sveikesnė visai šeimai.