Jei ieškote paprasto, skanaus ir visai šeimai tinkamo patiekalo, spagečiai su faršu yra puikus pasirinkimas. Tai vienas iš tų patiekalų, kurį galima paruošti be didelio vargo, o rezultatas visada džiugina tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Be to, šis receptas suteikia puikią galimybę eksperimentuoti – galima rinktis įvairių rūšių mėsą, prieskonius ar net daržoves, kad skonis būtų dar turtingesnis.
Reikalingi ingredientai
Norint pasigaminti skanius spagečius su faršu, nereikės ilgai stovėti prie viryklės ar ieškoti retų produktų. Štai ką reikėtų turėti po ranka:
- 400 g maltos jautienos arba kiaulienos faršo;
- 250 g spagečių makaronų (geriausia pasirinkti kietųjų kviečių rūšį);
- 1 didelis svogūnas;
- 2–3 skiltelės česnako;
- 400 g pomidorų tyrės arba konservuotų pomidorų;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 arbatinis šaukštelis druskos;
- 0,5 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų;
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus (subalansuoja pomidorų rūgštumą);
- Šviežios arba džiovintos žolelės: bazilikai, raudonėlis, petražolės;
- Parmezano ar kietojo sūrio pabarstymui (nebūtina, bet rekomenduojama).
Žingsnis po žingsnio: kaip paruošti spagečius su faršu
Šis receptas puikiai tinka net pradedantiesiems virtuvėje. Laikykitės šių žingsnių ir patiekalas pavyks be priekaištų:
- Virkite spagečius. Užvirkite didelį puodą pasūdyto vandens ir sudėkite spagečius. Virkite pagal pakuotės nurodymus iki al dente būsenos (t. y., kai jie dar šiek tiek kieti). Nukoškite, bet šiek tiek vandens pasilikite – jis gali praversti padažui praskiest.
- Paruoškite faršą. Įkaitinkite didelę keptuvę su alyvuogių aliejumi. Sudėkite smulkintą svogūną ir česnaką, kepkite, kol taps minkšti ir šiek tiek auksinės spalvos. Tuomet sudėkite faršą, išmaišykite ir kepkite, kol mėsa visiškai pakeis spalvą – turėtų nelikti rausvų gabalėlių.
- Įpilkite pomidorų. Kai faršas iškeps, supilkite pomidorų tyrę arba konservuotus pomidorus. Pagardinkite druska, pipirais, cukrumi ir džiovintomis žolelėmis. Jei mėgstate aštresnius patiekalus, galima įberti šiek tiek čili miltelių arba malto aitriosios paprikos.
- Troškinkite padažą. Sumažinkite ugnį ir palikite troškintis 10–15 minučių, kad visi skoniai susimaišytų. Jei padažas atrodo per tirštas, galima įpilti šiek tiek vandens nuo spagečių.
- Sujunkite su makaronais. Į keptuvę arba puodą su padažu sudėkite virtus spagečius. Išmaišykite, kad makaronai pasidengtų padažu ir gautųsi tolygus skonis. Po kelių minučių galima patiekti.
Naudingi patarimai
- Jei norite lengvesnio varianto, galite naudoti kalakutienos arba vištienos faršą. Tokiu būdu patiekalas bus mažiau riebus.
- Norint sodresnio skonio, į padažą galima įpilti šlakelį raudonojo vyno. Jis suteiks gilumo ir aromato.
- Jei pomidorų tyrė atrodo per rūgšti, cukraus šaukštelis padės išlaikyti skonio balansą.
- Puikiai tinka patiekti su šviežiomis petražolėmis, baziliku ar tarkuotu sūriu viršuje.
Skirtingos variacijos
Spagečiai su faršu – universali bazė, kurią galima pritaikyti pagal savo skonį. Štai kelios idėjos, kaip šį patiekalą pakeisti ar patobulinti:
- Daržovių versija: Į faršą įmaišykite smulkintų cukinijų, morkų ar saldžiųjų paprikų. Tai suteiks spalvų ir šviežumo.
- Sūrio variacija: Prieš patiekiant įmaišykite kelių rūšių sūrių – mocarelos ir parmezano derinys puikiai tinka.
- Itališkas akcentas: Patiekui pridėkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir keletą baziliko lapų. Kvapas bus nepakartojamas.
- Aštrus variantas: Patiekalą paskaninkite maltais čili pipirais ar kajeno prieskoniais.
Kaip laikyti ir pašildyti spagečius su faršu
Jei pagaminote daugiau, nei reikia vienam kartui, nesijaudinkite – šis patiekalas labai gerai laikosi ir pašildomas skonis išlieka puikus. Laikykite spagečius sandariame inde šaldytuve iki 2–3 dienų. Jei norite juos pašildyti, naudokite keptuvę su šlakeliu vandens arba mikrobangų krosnelę. Svarbu neperkaisti, kad makaronai netaptų per minkšti.
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)
Ar galima naudoti kitokius makaronus?
Taip, vietoje spagečių galite rinktis fettuccine, penne ar net makaronus be gliuteno – svarbiausia, kad jie būtų kokybiški ir neiširti verdant.
Ar būtina naudoti pomidorų tyrę?
Ne, galite naudoti konservuotus pomidorus, pomidorų pastą ar net šviežius, smulkintus pomidorus. Tačiau tyrė suteikia vientisesnę tekstūrą padažui.
Kiek laiko užtrunka paruošimas?
Visa gaminimo trukmė – apie 30–40 minučių. Daugiausia laiko užima faršo kepimas ir padažo troškinimas.
Ar galima šį patiekalą užšaldyti?
Taip, paruoštą spagečių su faršu patiekalą galite užšaldyti. Tiesiog atvėsinkite, sudėkite į sandarų indą ir laikykite šaldiklyje iki 2 mėnesių. Prieš pašildydami, palikite atitirpti šaldytuve.
Kokie priedai tinka prie šio patiekalo?
Puikus pasirinkimas – šviežios salotos, česnakinė duona ar taurė lengvo raudonojo vyno. Taip sustiprinsite itališko patiekalo skonį.
Patiekimo idėjos
Norint, kad spagečiai su faršu atrodytų kaip iš restorano, verta skirti dėmesio patiekimo būdui. Galite juos dailiai susukti į lizdus, užpilti padažu ir apibarstyti tarkuotu sūriu. Šalia patiekite šviežių daržovių salotų – jos ne tik atgaivins skonį, bet ir papildys šį maistingą patiekalą. Puikus pasirinkimas šeimos vakarienei ar net svečių priėmimui!
