Kugelis su šonine ir padažu – tradicinis skanumynas kiek kitaip
Porcijų skaičius: 6
Paruošimo laikas: daugiau nei 1 val.
Ingredientai
Pagrindui:
- 15 bulvių
- 500 g maltos mėsos
- 500 g karštai rūkytos šoninės
- 5 svogūnai
- 250 ml pieno
- 2 kiaušiniai
- 3 česnako skiltelės (susmulkintos)
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Padažui:
- 300 ml pieno
- 50 g sviesto
- 1 valgomasis šaukštas kvietinių miltų (su kaupu)
- Smulkintų petražolių pagal skonį
- Šiek tiek druskos ir pipirų
Paruošimo būdas
- Bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Jei norite švelnesnės tekstūros, dalį bulvių sumalkite smulkintuvu.
- Svogūnus ir česnaką apkepkite svieste arba aliejuje. Pusę kiekio atidėkite padažui, likusią dalį naudokite pagrindui.
- Šoninę supjaustykite mažais gabaliukais.
- Keptuvėje apkepkite šoninę su faršu, pagardinkite prieskoniais. Dalį šoninės atidėkite padažui.
- Į keptą mėsą sudėkite apkeptus svogūnus, užpilkite pienu ir trumpai pavirkite – tai pagerins kugelio purumą.
- Gautą mišinį supilkite ant tarkuotų bulvių, įmuškite kiaušinius, pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite.
- Skardą patepkite sviestu, supilkite masę ir tolygiai paskirstykite.
- Kepkite iki 180–200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45–60 minučių, kol viršus gražiai apskrus.
- Padažui svieste apkepinkite miltus, nuolat maišydami pilkite pieną. Sudėkite atidėtą šoninę ir svogūnus, petražoles, pagardinkite. Užvirkite ir nukelkite nuo ugnies.
Patarimai
- Geriausiai tinka krakmolingos bulvės – jos užtikrins tinkamą tekstūrą.
- Jei liks kugelio – kitą dieną puikiai tiks keptuvėje šildyti.