INGREDIENTAI:
-
Kiek telpa – šviežių agurkų
-
Druskos – 1 valg. šaukštas (25–30 g) 1 litrui vandens
-
5 juodieji pipirai (grūdeliais, galima nenaudoti)
-
6 česnako skiltelės
-
15 vyšnių lapų
-
6 krapų žiedynai
-
4 juodųjų serbentų lapai
-
2 krienų lapai (nebūtina)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: apie 20 min.
-
Į švarų 3 litrų stiklainį įdėkite česnako skilteles, pipirų grūdelius, krapų žiedynus bei vyšnių ir juodųjų serbentų lapus.
-
Sudėkite nuplautus agurkus iki pat viršaus ir užpilkite pasūdytu šaltu vandeniu. Sūrymą ruošti taip: 1 valgomasis šaukštas druskos (25–30 g) litrui vandens.
-
Jei naudojate krienų lapus, juos dėkite viršuje – jie padės išvengti pelėsio. Svarbiausia, kad visos sudedamosios dalys būtų visiškai panirusios po sūrymu.
-
Uždarykite stiklainius plastikiniais dangteliais ir nuneškite į vėsią vietą – geriausiai tinka rūsys. Priklausomai nuo temperatūros, agurkai įrūgsta per 2–3 mėnesius.
PATARIMAI:
-
Neturint rūsio, laikykite kambaryje, kol įrūgs, tada perkelkite į šaldytuvą – taip sustabdysite rūgimą. Po stiklainiais patieskite lėkštes – rūgimo metu gali išbėgti skystis.
-
Galite naudoti ir mažesnius stiklainius (pvz., 1 litro) – prieskonius dėkite proporcingai mažiau, tačiau druskos santykio nekeiskite.
-
Rūgimo saugumui nepamirškite: minimalus druskos kiekis turėtų būti 20 g/l, tačiau geriausi rezultatai pasiekiami naudojant 25–30 g/l. Mažesnis kiekis gali sukelti pelėsio atsiradimą.
-
Norint išgauti traškius agurkėlius, rinkitės agurkus su storesne žievele ir ne mažinkite druskos kiekio.