INGREDIENTAI:
Išeiga: ~5 nedideli stiklainiai
-
3 kg svogūnų (rausvųjų ar baltųjų)
-
300 g rudojo cukraus
-
250 ml balzaminio acto
-
80 ml neutralaus aliejaus (pvz., saulėgrąžų)
-
2 šaukšteliai šviežiai maltų juodųjų pipirų
-
1,5 šaukšto Himalajų druskos
GAMINIMAS:
Trukmė: daugiau nei 1 valanda
-
Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais.
-
Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus. Kepkite ant vidutinės kaitros, retkarčiais pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir praras tūrį.
-
Kai svogūnai tapo permatomi ir minkšti, suberkite cukrų, druską bei pipirus. Maišydami kepkite toliau, kad pradėtų lengvai karamelizuotis. Šis etapas trunka apie 30 min.
-
Supilkite balzaminį actą, sumažinkite kaitrą iki žemos. Toliau lėtai kaitinkite be dangčio (arba tik dalinai pridenkite), kol svogūnai sutirštės ir išgaruos skysčio perteklius. Tam prireiks maždaug 2–2,5 val. Laiką gali lemti svogūnų sultingumas.
Patarimai:
-
Iš šio kiekio išeis apie 5 stiklainiukai po 200–250 ml.
-
Karamelizuoti svogūnai puikiai dera su mėsa, sūriais, burgeriais, picos pagrindu ar net salotomis.
-
Tinkamai sandariai uždaryti ir laikomi vėsiai, jie gali stovėti iki 2 metų.