Trumpa guliašo istorija
Guliašas (vengr. gulyás) pavadinimą gavo nuo žodžio „gulyás“, reiškiančio piemenį. Iš pradžių tai buvo paprastas valgis, kuriuo piemenys maitinasi ilgesnių kelionių metu. Troškinys buvo ruošiamas dideliuose katiluose, o pagrindiniai ingredientai – jautiena, svogūnai ir paprikos prieskoniai – suteikė patiekalui sotumo ir išskirtinio skonio. XVIII–XIX a. guliašas iš paprasto piemenų troškinio tapo nacionaliniu Vengrijos patiekalu, kuris pradėtas gaminti ir miesto virtuvėse.
Ingredientai autentiškam guliašui
Kiekviena šeimininkė ar virėjas turi savo guliašo variaciją, tačiau yra keletas nepakeičiamų komponentų, be kurių šis troškinys nebūtų toks, koks yra:
- Jautiena – tradiciškai naudojama šiek tiek riebesnė mėsa, kad troškinys būtų sultingesnis.
- Svogūnai – jie sudaro skonio pagrindą.
- Paprika – tiek šviežia, tiek maltos paprikos prieskoniai yra neatsiejama dalis.
- Bulvės ir morkos – suteikia sotumo bei papildomo saldumo.
- Kuminas, česnakai, pomidorai – papildomi akcentai sodriam skoniui.
Žingsnis po žingsnio receptas
1. Mėsos paruošimas. Jautieną supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, lengvai pabarstykite druska ir pipirais. Įkaitinkite puodą ar gilų troškintuvą ir apkepkite mėsą, kad užsidarytų sultys.
2. Svogūnų ir prieskonių bazė. Išimkite mėsą, tame pačiame puode apkepkite smulkintus svogūnus iki auksinės spalvos. Įdėkite paprikos miltelių, kmynų, česnako, šiek tiek pomidorų pastos – tai suteiks intensyvų aromatą.
3. Troškinimo procesas. Įdėkite mėsą atgal į puodą, užpilkite vandeniu arba sultiniu, kad mėsa būtų beveik apsemta. Troškinkite ant silpnos ugnies apie 1,5–2 valandas.
4. Daržovių įdėjimas. Po valandos į troškinį sudėkite bulves ir morkas. Troškinkite tol, kol daržovės suminkštės, o mėsa taps ypatingai minkšta.
5. Galutiniai akcentai. Prieš pat pabaigą galima įdėti šviežios paprikos gabaliukų, kurie suteiks gaivumo, ir šlakelį raudonojo vyno, kad skonis būtų dar gilesnis.
Patiekimo būdai
Autentiškas guliašas dažniausiai patiekiamas su šviežia duona, tačiau jis puikiai dera ir su ryžiais, makaronais ar net kukurūzų koše. Lietuvoje jis dažnai valdomas tiesiog kaip sotus troškinys su bulvėmis. Patiekalą galima pagardinti grietine, tačiau vengrai dažniausiai jos nenaudoja, norėdami išlaikyti originalų skonį.
Guliašo pritaikymas šiandien
Šiuolaikinė virtuvė leidžia eksperimentuoti. Guliašas gali būti ruošiamas ne tik su jautiena, bet ir su kiauliena, vištiena ar net aviena. Vegetariškos versijos vietoje mėsos naudoja pupeles, lęšius ar net grybus. Tai rodo, kad šis patiekalas prisitaiko prie skirtingų mitybos įpročių, išlaikydamas savo charakterį.
Dažniausios klaidos gaminant guliašą
Vienas didžiausių pavojų – skubėjimas. Jei mėsa nebus pakankamai ilgai troškinama, ji liks kieta, o skonis neišsiskleis. Taip pat svarbu nepadauginti paprikos miltelių, nes jie gali tapti kartūs. Troškinys turi būti gaminamas lėtai, skoniams susiliejant palaipsniui.
Kodėl verta gaminti guliašą namuose?
Naminis guliašas ne tik pigesnis nei restorane, bet ir leidžia kontroliuoti ingredientus. Galima rinktis kokybišką mėsą, ekologiškas daržoves, reguliuoti prieskonių kiekį pagal savo skonį. Be to, gaminant patiekalą namuose, į virtuvę įnešama šiluma, o kartu praleistas laikas tampa ypatinga patirtimi šeimai ar draugams.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Kiek laiko užtrunka pagaminti guliašą?
Nuo paruošimo iki patiekimo – apie 2 valandas, priklausomai nuo mėsos minkštumo.
Ar galima guliašą užšaldyti?
Taip, guliašą galima laikyti šaldiklyje iki 3 mėnesių. Atšildžius, reikėtų troškinti ant silpnos ugnies.
Ar reikia naudoti tik jautieną?
Ne, galima eksperimentuoti su kitomis mėsos rūšimis arba gaminti vegetarišką variantą.
Kuo skiriasi vengriškas guliašas nuo lietuviško?
Vengriškas guliašas dažnai skystesnis, labiau primena sriubą, tuo tarpu Lietuvoje jis gaminamas kaip tirštas troškinys.
Kokius prieskonius dar galima naudoti?
Be pagrindinių – paprikos, kmynų, česnako – galima įdėti čiobrelių ar lauro lapų.
Kvapai, kurie pripildo namus jaukumo
Kai guliašas lėtai troškinasi ant viryklės, namuose pasklinda ypatingas aromatas. Jis tarsi kviečia visus prie stalo, primindamas, kad skaniausias maistas yra tas, kuris gaminamas su meile ir kantrybe. Tokie vakarai su šeima ar draugais tampa ne tik skrandžio, bet ir sielos švente.
