Autentiškas naminis burgeris: purios bandelės ir sultingi maltinukai nuo nulio

Autentiškas naminis burgeris

Ingredientai 8 burgeriams:

Burgerių bandelėms:

  • ~500 g kvietinių miltų (apie 50 g atsidėkite minkymui)

  • ~250 ml vandens

  • 1 kiaušinis

  • 30 g kambario temperatūros sviesto

  • 2 šaukšteliai sausų mielių

  • 1 šaukštas cukraus

  • 1 šaukštelis druskos

  • Aptepimui: 1 kiaušinio trynys + 2 šaukšteliai šilto vandens

  • Pabarstymui (nebūtina): sezamai, juodgrūdės, saulėgrąžos ar moliūgų sėklos

Burgerių paplotėliams:

  • ~900 g riebaus (20–30 %) maltos jautienos

  • 2 kiaušiniai

  • 4 šaukštai džiūvėsėlių

  • 2 šaukštai vandens

  • Mėgstamų prieskonių (pvz., 2 šaukštai garstyčių, žiupsnelis pipirų mišinio)

  • Prieš kepant: druskos

  • Aptepimui: aliejaus

Paruošimo būdas:

Bandelės:

  1. Nedidelį kiekį šilto vandens sumaišykite su sausomis mielėmis ir žiupsneliu cukraus. Palaukite 5 minutes, kol suputos ir suintensyvės kvapas.

  2. Miltus (išskyrus tuos, skirtus minkymui) suberkite į dubenį, įmaišykite druską ir likusį cukrų. Įmuškite kiaušinį, sudėkite sviestą, supilkite mielių mišinį ir likusį vandenį. Minkykite, kol susiformuos elastinga tešla.

  3. Tešlą perkelkite į švarų, aliejumi pateptą indą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kilti 2 valandas, kol tūris padvigubės.

  4. Iš pakilusios tešlos suformuokite 8 vienodus rutuliukus, juos šiek tiek suplotus sudėkite ant kepimo popieriaus ir dar kartą pakildykite 30–40 min.

  5. Bandeles aptepkite kiaušinio trynio ir vandens mišiniu, jei norite – pabarstykite pasirinktomis sėklomis. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 15–20 min., kol įgaus auksinį atspalvį.

  6. Iškepusias bandeles palikite ataušti ant grotelių, tuomet perpjaukite ir naudokite burgeriams.

Paplotėliai:

  1. Jautienos faršą sumaišykite su išplaktais kiaušiniais, džiūvėsėliais, vandeniu ir prieskoniais. Nepersistenkite – masės nepermaišykite.

  2. Suformuokite 8 apie 10 cm skersmens maltinukus, švelniai įspausdami vidurį. Juos dėkite ant kepimo popieriaus, pridenkite kitu kepimo popieriumi ir palaikykite šaldytuve 1 val.

  3. Prieš kepimą apibarstykite druska, patepkite aliejumi ir kepkite ant įkaitintos keptuvės ar grilio 2–3 min. iš kiekvienos pusės. Jei norite gerai iškepusių – antrąją pusę kepkite ilgiau.