Ingredientai 8 burgeriams:
Burgerių bandelėms:
-
~500 g kvietinių miltų (apie 50 g atsidėkite minkymui)
-
~250 ml vandens
-
1 kiaušinis
-
30 g kambario temperatūros sviesto
-
2 šaukšteliai sausų mielių
-
1 šaukštas cukraus
-
1 šaukštelis druskos
-
Aptepimui: 1 kiaušinio trynys + 2 šaukšteliai šilto vandens
-
Pabarstymui (nebūtina): sezamai, juodgrūdės, saulėgrąžos ar moliūgų sėklos
Burgerių paplotėliams:
-
~900 g riebaus (20–30 %) maltos jautienos
-
2 kiaušiniai
-
4 šaukštai džiūvėsėlių
-
2 šaukštai vandens
-
Mėgstamų prieskonių (pvz., 2 šaukštai garstyčių, žiupsnelis pipirų mišinio)
-
Prieš kepant: druskos
-
Aptepimui: aliejaus
Paruošimo būdas:
Bandelės:
-
Nedidelį kiekį šilto vandens sumaišykite su sausomis mielėmis ir žiupsneliu cukraus. Palaukite 5 minutes, kol suputos ir suintensyvės kvapas.
-
Miltus (išskyrus tuos, skirtus minkymui) suberkite į dubenį, įmaišykite druską ir likusį cukrų. Įmuškite kiaušinį, sudėkite sviestą, supilkite mielių mišinį ir likusį vandenį. Minkykite, kol susiformuos elastinga tešla.
-
Tešlą perkelkite į švarų, aliejumi pateptą indą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kilti 2 valandas, kol tūris padvigubės.
-
Iš pakilusios tešlos suformuokite 8 vienodus rutuliukus, juos šiek tiek suplotus sudėkite ant kepimo popieriaus ir dar kartą pakildykite 30–40 min.
-
Bandeles aptepkite kiaušinio trynio ir vandens mišiniu, jei norite – pabarstykite pasirinktomis sėklomis. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 15–20 min., kol įgaus auksinį atspalvį.
-
Iškepusias bandeles palikite ataušti ant grotelių, tuomet perpjaukite ir naudokite burgeriams.
Paplotėliai:
-
Jautienos faršą sumaišykite su išplaktais kiaušiniais, džiūvėsėliais, vandeniu ir prieskoniais. Nepersistenkite – masės nepermaišykite.
-
Suformuokite 8 apie 10 cm skersmens maltinukus, švelniai įspausdami vidurį. Juos dėkite ant kepimo popieriaus, pridenkite kitu kepimo popieriumi ir palaikykite šaldytuve 1 val.
-
Prieš kepimą apibarstykite druska, patepkite aliejumi ir kepkite ant įkaitintos keptuvės ar grilio 2–3 min. iš kiekvienos pusės. Jei norite gerai iškepusių – antrąją pusę kepkite ilgiau.