Kiekvienas, kas mėgsta saldžius kepinius, tikriausiai bent kartą yra ragavęs varškės apkepo. Tai vienas iš tų desertų, kuris ne tik primena vaikystę, bet ir visada džiugina savo paprastumu bei švelniu skoniu. Greitas varškės apkepas – tai puikus pasirinkimas, kai norisi kažko skanaus, bet neturi daug laiko. Šis desertas tinka ir pusryčiams, ir pavakariams, o kartais net tampa vakarienės žvaigžde. Aptarkime, kaip pasiruošti purų, švelnų ir kvapnų apkepą, kuris tikrai pavyks kiekvienam.
Kodėl verta rinktis greitą varškės apkepą?
Varškės apkepas yra ne tik gardus, bet ir maistingas. Jame gausu baltymų, kalcio ir kitų svarbių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Tai vienas iš tų desertų, kuris suteikia sotumo jausmą, bet kartu nėra itin kaloringas. Dar viena priežastis, kodėl šis patiekalas toks populiarus – jo universalumas. Galite kepti tradicinį variantą, dėti vaisių, razinų ar net šokolado gabalėlių – viskas priklauso nuo jūsų kūrybiškumo.
Pagrindiniai ingredientai
Klasikinis varškės apkepo receptas nereikalauja sudėtingų ar brangių ingredientų. Dalis produktų dažniausiai visada yra namuose. Štai ko prireiks:
- Varškė – 500 g (pageidautina vidutinio riebumo);
- Kiaušiniai – 3 vnt.;
- Cukrus – apie 3–4 šaukštus (pagal skonį);
- Miltai arba manų kruopos – 2–3 šaukštai (jei norite purusio apkepo, geriau naudoti manų kruopas);
- Pienas – 100 ml (padeda suteikti daugiau minkštumo);
- Vanilinis cukrus arba citrinos žievelė kvapui – pagal skonį;
- Sviestas – 1 šaukštas (tepsiui patepti ir šiek tiek į masę, jei norite riebesnio skonio);
- Druska – žiupsnelis.
Kaip paruošti greitą varškės apkepą?
Šio patiekalo paruošimas yra vienas paprasčiausių. Viskas, ko reikia – kelios minutės pasiruošimui ir šiek tiek kantrybės, kol apkepas iškeps orkaitėje.
1. Paruoškite pagrindą
Varškę sudėkite į didelį dubenį ir šakute arba trintuvu sutrinkite, kad neliktų didelių gumulėlių. Jei norite itin švelnios konsistencijos, galite panaudoti maisto smulkintuvą arba blenderį – taip masė taps vientisesnė ir puri.
2. Įmaišykite kiaušinius ir cukrų
Atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė sušviesės. Tuomet supilkite į varškę ir viską gerai išmaišykite. Jei mėgstate intensyvesnius skonius, galite įberti šiek tiek cinamono ar trupučio citrinos žievelės.
3. Įjunkite purumo paslaptį
Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į varškės masę. Šis žingsnis suteiks apkepui purumo ir lengvumo. Po to suberkite manų kruopas arba miltus, supilkite pieną ir dar kartą lengvai išmaišykite.
4. Kepimas
Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Kepimo formą ištepkite sviestu ir, jei norite, pabarstykite šiek tiek džiūvėsėlių – tai padės lengviau išimti apkepą po kepimo. Supilkite paruoštą masę į formą ir kepkite apie 35–40 minučių, kol apkepas taps auksinės spalvos ir pradės lengvai kilti.
5. Patiekimas
Iškeptą apkepą palikite atvėsti bent 10–15 minučių, kad sutvirtėtų. Patiekti galima tiek šiltą, tiek šaltą. Puikiai dera su grietine, uogiene ar medumi. Jei norite modernesnio varianto – pabandykite su trintomis šviežiomis uogomis ar jogurtu be cukraus.
Skonio variacijos ir priedai
Greitas varškės apkepas yra universalus receptas, kurį galima lengvai pritaikyti pagal skonį. Pateikiame kelias idėjas, kaip praturtinti tradicinį variantą:
- Razinos arba džiovinti vaisiai – prieš dėdami į masę juos pamirkykite šiltame vandenyje ar rome, kad suminkštėtų.
- Šviežios uogos – mėlynės, avietės ar vyšnios suteiks gaivumo ir natūralaus saldumo.
- Kakava arba šokolado gabaliukai – suteiks desertui ypatingą skonį, o vaikams tai bus tikra atrakcija.
- Riešutai ir sėklos – pabarstykite paviršių prieš kepant, kad apkepas įgautų traškumo.
Naudingi patarimai, kad apkepas visada pavyktų
- Naudokite šviežią, kokybišką varškę – kuo geresnė varškė, tuo skanesnis rezultatas.
- Jei norite labai švelnios tekstūros, galite įdėti šaukštą grietinės arba natūralaus jogurto.
- Nepamirškite atvėsinti – ką tik iš orkaitės ištrauktas apkepas gali atrodyti per minkštas, bet sustingsta vėsdamas.
- Kepkite ne per aukštoje temperatūroje, kad viršus nenusviltų, o vidus liktų švelnus.
- Laikykite šaldytuve iki kelių dienų – kitą dieną skonis būna dar geresnis.
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)
Ar galima kepti varškės apkepą be kiaušinių?
Taip, galima. Vietoj kiaušinių galima naudoti šaukštą kukurūzų krakmolo ar „chia“ sėklų, sumaišytų su trupučiu vandens. Tai padės surišti ingredientus ir suteiks stabilumo.
Ką daryti, jei neturiu manų kruopų?
Galite naudoti paprastus kvietinius miltus, avižų miltus arba kukurūzų miltus. Skonis šiek tiek pasikeis, tačiau desertas vis tiek bus skanus ir purūs.
Ar tinka liesa varškė?
Liesa varškė taip pat tinka, tačiau rekomenduojama įdėti šiek tiek sviesto ar grietinės, kad apkepas nebūtų per sausas.
Kaip žinoti, kad apkepas jau iškepė?
Pamatysite, kad viršus gražiai parudavo, o vidus tapo standesnis. Galite pabandyti įkišti medinį pagaliuką – jei jis ištraukiamas sausas, apkepas jau paruoštas.
Ar galima apkepą šildyti pakartotinai?
Taip, galima. Geriausia tai daryti orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje, tačiau neperkaitinkite, kad nesušlaptų ar neprarastų purumo.
Varškės apkepas – tradicija, kuri nepraranda žavesio
Greitas varškės apkepas – tai klasikinis, lengvai pagaminamas ir visada gardus desertas, kurį verta įtraukti į savo receptų sąrašą. Jis sujungia paprastumą, natūralumą ir prisiminimus iš vaikystės. Be to, šis patiekalas tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Išbandykite kelias variacijas, raskite savo mėgstamiausią skonį ir mėgaukitės kiekvienu kąsniu – nes kartais būtent paprasčiausi receptai būna patys geriausi.
