INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 3
-
500 g jautienos išpjovos (arba kryžinės dalies)
-
3 dideli svogūnai
-
1 stiklinė sultinio (arba vandens – tik jei naudojama kryžinė mėsa)
-
150 g riebios grietinės
-
3 šaukštai aliejaus arba lydyto sviesto
-
2 šaukštai pomidorų tyrės
-
1 šaukštelis garstyčių
-
pagal skonį druskos
-
pagal skonį maltų juodųjų pipirų
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
-
Jeigu turite visą jautienos išpjovą – naudokite galus befstrogenui, o vidurinę dalį pasilikite kepsniams.
-
Mėsą pjaustykite per skaidulas į maždaug 0,5 cm storio gabaliukus, tada supjaustykite juostelėmis (apie 3–4 cm ilgio). Svogūnus smulkiai supjaustykite.
-
Į gilesnę keptuvę dėkite sviesto ar aliejaus, leiskite įkaisti ir apkepkite jautieną ant didesnės kaitros. Kai apskrus, berkite svogūnus, išmaišykite, uždenkite ir kepkite, kol skysčio beveik neliks. Ugnis turėtų būti tarp vidutinės ir didelės. Kartais pasukiokite keptuvę – taip garų lašeliai kris ant mėsos ir svogūnų, padėdami susidaryti gardžiam padažui.
-
Kepimo metu svogūnų kiekis sumažės, o iš jų susidarys tirštas, sodrus padažas. Papildomų miltų nereikia. Jei naudojate kietesnę mėsą, pavyzdžiui, iš kryžinės dalies, įpilkite šiek tiek karšto vandens arba sultinio, kai keptuvėje nebeliks skysčio. Naudojant išpjovą, papildomo skysčio neprireiks – mėsa pakankamai greitai suminkštėja.
-
Kai jautiena taps minkšta, įmaišykite į grietinę sumaišytą pomidorų tyrę ir garstyčias. Pagardinkite druska ir pipirais. Jei svogūnų naudojote mažiau, į grietinę galite įmaišyti šaukštelį miltų, kad padažas būtų tirštesnis.
-
Patiekite su šviežia bulvių koše ir burokėlių salotomis.
-
Tikslaus troškinimo laiko nurodyti neįmanoma – viskas priklauso nuo jautienos kokybės. Vieną kartą mėsa gali suminkštėti greičiau, kitą kartą reikės daugiau laiko. Troškinkite tol, kol mėsa taps švelni ir sultinga.