Bandelių su varške kepimas namuose – tai smagus ir skanus užsiėmimas, leidžiantis pasimėgauti šviežiu kepiniu, kuris kvepia jaukumu ir šiluma. Nors daugelis tokius kepinius perka parduotuvėje, varškės bandelės pagamintos namuose pasižymi natūraliu skoniu, šviežumu ir tuo nepakartojamu pojūčiu, kai žinai, kad viską padarei pats. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kaip pasigaminti gardžias bandeles su varške namuose, kokių ingredientų reikės, kokie yra pagrindiniai žingsniai ir kokių klaidų reikėtų vengti. Taip pat sužinosite kelis naudingus patarimus, kaip bandelėms suteikti dar daugiau skonio ir purumo.
Reikalingi ingredientai
Norint pasigaminti gardžias, minkštas ir kvapnias bandeles su varške, svarbiausia – kokybiški ingredientai. Štai ko jums reikės:
- 500 g kvietinių miltų;
- 250 g šviežios varškės (geriausia riebesnės);
- 100 g cukraus (pagal skonį galima mažiau ar daugiau);
- 2 kiaušiniai;
- 100 ml šilto pieno;
- 25 g šviežių mielių arba 7 g sausų mielių;
- 50 g sviesto;
- Žiupsnelis druskos;
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus;
- Kiaušinio trynys bandelių paviršiui aptepti;
- Pasirinktinai: razinos, cinamonas, aguonos ar cukraus pudra puošimui.
Tešlos paruošimas
Bandelės prasideda nuo geros tešlos – nuo jos priklauso, ar kepiniai bus purūs ir minkšti. Sekite šiuos žingsnius:
- Mielių aktyvavimas. Šiltame piene ištirpinkite šiek tiek cukraus ir įdėkite mieles. Palikite 10–15 minučių, kol mielės suaktyvės ir susidarys burbuliukų.
- Skystųjų ingredientų maišymas. Dubenyje suplakite kiaušinius su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Tada supilkite aktyvuotas mieles ir ištirpintą, bet ne karštą sviestą.
- Miltų įmaišymas. Po truputį berkite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų. Jei reikia, dar šiek tiek pabarstykite miltų.
- Kildinimas. Uždengtą tešlą palikite šiltoje vietoje maždaug 1–1,5 valandos, kol ji padvigubės. Kildinimo metu mielės pradeda veikti – dėl to bandelės bus purios.
Varškės įdaro paruošimas
Kol tešla kyla, pasiruoškite varškės įdarą. Jis taip pat gali būti pritaikytas pagal jūsų skonį – saldesnis ar švelnesnis.
- Varškę sutrinkite šakute arba sumalkite smulkintuvu, kad būtų kreminė konsistencija.
- Įberkite cukraus, vanilinio cukraus, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite. Jeigu mėgstate – įdėkite razinų ar cinamono.
- Įdaras turi būti nei per skystas, nei per sausas – tokį bus lengviau formuoti bandelių viduje.
Bandelių formavimas ir kepimas
Kai tešla jau pakilo ir yra puri, galima formuoti bandeles:
- Iškočiokite tešlą iki maždaug 1 centimetrų storio lakšto.
- Supjaustykite tešlą kvadratais arba apskritimais – priklauso nuo norimos bandelės formos.
- Į kiekvieną tešlos gabalėlį dėkite šaukštelį varškės įdaro.
- Užspauskite kraštus ir suformuokite norimą formą: pavyzdžiui, ritinėlį, vokelį ar apvalią bandelę.
- Paruoštas bandeles dėkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, palikdami tarp jų šiek tiek vietos, nes jos dar pakils.
- Aptepkite kiaušinio tryniu, kad kepdamos gražiai paruduotų.
- Kepkite 180 °C temperatūroje apie 20–25 minutes, kol paviršius taps auksinės spalvos.
Naudingi patarimai ir idėjos
Kad bandelės su varške būtų dar skanesnės ir pavyktų kiekvieną kartą, verta prisiminti kelis triukus:
- Jeigu tešla atrodo per sausa, įpilkite šlakelį pieno – tešla turi būti minkšta, bet nelipni.
- Varškės įdarui galite naudoti ne tik cukrų, bet ir medų – tai suteiks malonaus saldumo ir natūralumo.
- Norite, kad bandelės būtų dar purios? Po pirmojo kildinimo trumpai perminkykite tešlą ir vėl palikite pakilti 15 minučių.
- Kepdami galite eksperimentuoti – pvz., dalį varškės sumaišykite su vaisiais ar uogų įdaru.
Laikymas ir patiekimas
Šviežiai iškeptos varškės bandelės – tiesiog pasaka. Tačiau net ir kitą dieną jos gali išlikti puikios, jei tinkamai laikomos. Atvėsusias bandeles sudėkite į sandarų indą arba suvyniokite į maistinę plėvelę. Jos išliks minkštos iki 2–3 dienų. Prieš valgant galima šiek tiek pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje, tuomet jos vėl taps maloniai šiltos ir kvapnios.
Bandelės puikiai tinka kaip pusryčių skanėstas su kava, arbata ar kakava. Taip pat tai gali būti nuostabus užkandis piknikui arba dovana artimiesiems, kai norite nudžiuginti naminiu kepiniu.
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)
Ar galima naudoti sausas mieles vietoje šviežių?
Taip, galite drąsiai naudoti sausas mieles. Vienam šviežių mielių kubeliui (apie 25 g) atitinka apie 7 g sausų mielių. Sausas mieles tiesiog sumaišykite su miltais arba aktyvuokite šiltame piene, kaip ir šviežas.
Kodėl bandelės neiškilo?
Jei bandelės lieka plokščios, greičiausiai mielės buvo pasenusios arba tešla kildinta per trumpai. Taip pat svarbu naudoti šiltą, bet ne karštą pieną, kad mielės nežūtų.
Ar galima dalį kvietinių miltų pakeisti kitais?
Taip, galite dalį miltų pakeisti spelta ar avižiniais miltais. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad bandelės gali tapti kiek standesnės, todėl naudokite ne daugiau kaip 30 % kitokio tipo miltų.
Ar tinka liesa varškė?
Liesa varškė tinka, tačiau kepiniai gali būti sausesni. Geriausią rezultatą gausite su 9 % riebumo varške, nes riebalai suteikia kremiškumo ir švelnumo.
Kaip pagerinti bandelių skonį?
Į tešlą ar įdarą galite įberti šlakelį citrinos žievelės, įlašinti vanilės ekstrakto arba pabarstyti bandeles cinamono cukrumi prieš kepimą – taip jos įgaus išskirtinį aromatą ir skonį.
Įdomūs faktai apie varškės kepinius
Varškės bandelės – populiarios ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje kitų Europos šalių. Pavyzdžiui, Vokietijoje ir Austrijoje populiarūs pyragėliai su varške ir razinomis, o Lenkijoje – „drożdżówki z serem“, kurie labai panašūs į lietuviškas bandeles. Tai rodo, kad šis kepinys turi gilias tradicijas ir universalų patrauklumą. Įdomu tai, kad senovėje varškės bandelės buvo kepamos ypatingoms progoms – šventėms, vestuvėms ar sekmadienių pietums. Šiandien jas gali pasigaminti kiekvienas, turintis šiek tiek laiko, šilumos ir noro pasimėgauti tikru naminiu skoniu.
