Ingredientai
Kad pagamintumėte šį obuolių pyragą, jums reikės:
- 4–5 vidutinio dydžio obuolių
- 3 kiaušinių
- 150 g cukraus
- 1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
- 120 g tirpinto sviesto
- 180 g miltų
- 1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
- Cinamono (pagal skonį)
- Cukraus pudros pabarstymui (nebūtina)
Kaip paruošti pyragą
1. Obuolių paruošimas. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Jei norite, kad jie išlaikytų gražią spalvą, apšlakstykite juos citrinos sultimis. Rūgštesni obuoliai (pvz., „Antonovkos“ ar „Alyviniai“) suteiks pyragui ypatingo gaivumo.
2. Kiaušinių plakimas. Kiaušinius suplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios, šviesios masės. Šis žingsnis ypač svarbus – kuo geriau suplaksite, tuo pyragas bus puresnis.
3. Sviesto ir miltų įmaišymas. Supilkite tirpintą (bet nekarštą) sviestą, įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Tešla turi būti šiek tiek tiršta, bet vis dar lengvai maišoma. Jei atrodo per tiršta – įpilkite šaukštą pieno.
4. Sluoksniavimas. Kepimo formą (24 cm skersmens) ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Supilkite pusę tešlos, sudėkite obuolius ir apibarstykite cinamonu. Tuomet užpilkite likusia tešlos dalimi ir išlyginkite paviršių. Norint gražesnio vaizdo, ant viršaus galima sudėti kelis plonus obuolių griežinėlius.
5. Kepimas. Pyragą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 40–45 minutes. Tikrinkite mediniu pagaliuku – jei ištraukus jis sausas, pyragas jau iškepęs. Leiskite šiek tiek atvėsti, o tada pabarstykite cukraus pudra.
Patarimai, kad pyragas visada pavyktų
Norint, kad pyragas būtų itin purus, labai svarbu nepermaišyti tešlos. Kai tik ingredientai susijungia – sustokite. Jei norite šiek tiek karamelinio skonio, į tešlą galite įlašinti šaukštelį medaus arba rudųjų cukraus. O jei mėgstate drėgnesnius kepinius, dalį sviesto pakeiskite natūraliu jogurtu.
Dar vienas triukas – prieš kepimą kelias obuolių skilteles pabarstykite cukrumi ir cinamonu, kad viršus šiek tiek karamelizuotųsi. Taip pyragas įgaus ne tik sodresnį skonį, bet ir gražią plutelę.
Kaip patiekti ir laikyti
Šis obuolių pyragas tobulai dera su vaniliniais ledais, plakta grietinėle ar tiesiog stikline pieno. Jį galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Jei pyrago liko, laikykite jį sandariai uždarytą kambario temperatūroje iki dviejų dienų, arba šaldytuve – iki keturių. Norėdami vėl mėgautis šiltu skoniu, tiesiog pašildykite orkaitėje kelias minutes.
Pyragą taip pat galima užšaldyti – atvėsinkite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldiklyje iki trijų mėnesių. Ištraukus pakanka šiek tiek pašildyti, ir jis vėl bus toks pat skanus, kaip šviežiai iškeptas.
DUK
Ar galima naudoti kitokius miltus?
Taip, pyragas puikiai pavyksta ir su spelta arba viso grūdo miltais. Jie suteikia malonų riešutinį poskonį, tačiau tekstūra bus kiek tvirtesnė.
Ar galima sumažinti cukraus kiekį?
Žinoma. Jei mėgstate mažiau saldžiai, cukraus kiekį galite sumažinti iki 100 g – obuoliai vis tiek suteiks natūralaus saldumo.
Kokie obuoliai tinka geriausiai?
Rūgštesni, tvirtesnės struktūros obuoliai, tokie kaip „Alyviniai“ ar „Jonagold“, yra idealūs. Jie neištirpsta kepant ir išlaiko malonų balansą tarp saldumo ir rūgštelės.
Ar galima įdėti riešutų ar razinų?
Taip, sauja smulkintų graikinių riešutų ar šaukštas razinų suteiks pyragui dar daugiau skonio. Tačiau nepadauginkite, kad neapsunkintumėte tešlos.
Kai paprastumas tampa tobulu skoniu
Šis pyragas įrodo, kad kartais gardžiausi dalykai gimsta iš paprastumo. Vos keli ingredientai, šiek tiek šilumos ir meilės – ir virtuvėje gimsta kvapas, kuris sugrąžina prisiminimus apie vaikystę ir rudens vakarus. Patiekite jį dar šiltą, su trupučiu cinamono ant viršaus, ir pamatysite – paprastas pyragas gali tapti tikra šventės kulminacija.