Karamelizuoti svogūnai su balzaminiu actu
Išeiga: apie 5 nedideli stiklainiai
Ingredientai
- 3 kg svogūnų (rausvųjų ar baltųjų)
 - 300 g rudojo cukraus
 - 250 ml balzaminio acto
 - 80 ml neutralaus aliejaus (pvz., saulėgrąžų)
 - 2 šaukšteliai šviežiai maltų juodųjų pipirų
 - 1,5 šaukšto Himalajų druskos
 
Gaminimas
Trukmė: daugiau nei 1 valanda
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
 - Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepkite ant vidutinės kaitros, retkarčiais pamaišydami, kol jie suminkštės ir praras tūrį.
 - Tuomet suberkite rudąjį cukrų, druską ir pipirus. Maišydami kepkite toliau, kol svogūnai pradės lengvai karamelizuotis – apie 30 min.
 - Supilkite balzaminį actą. Sumažinkite kaitrą iki žemos ir lėtai kaitinkite be dangčio (arba tik dalinai pridenkite), kol svogūnai sutirštės ir išgaruos skysčio perteklius – tai gali užtrukti 2–2,5 valandos.
 
Patarimai
- Iš šio kiekio išeis apie 5 stiklainiukai po 200–250 ml.
 - Karamelizuoti svogūnai puikiai dera su mėsa, sūriais, burgeriais, picos pagrindu ar net salotomis.
 - Tinkamai sandariai uždaryti ir laikomi vėsiai, jie gali stovėti iki 2 metų.
 
