Reikalingi ingredientai
Norint iškepti klasikinį močiutės obuolių pyragą, reikės šių produktų:
- 250 g sviesto arba margarino;
- 400 g miltų;
- 150 g cukraus;
- 1 kiaušinio;
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
- 1 kg obuolių;
- 2 arbatinių šaukštelių cinamono;
- cukraus pudros pabarstymui.
Tešlos paruošimas
Iš pradžių reikėtų pasiruošti pagrindą. Sviestą ištrinkite su cukrumi, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus su kepimo milteliais ir užminkykite vientisą, trapų tešlos rutulį. Tešlą padalinkite į dvi dalis – viena bus pagrindui, kita viršutiniam sluoksniui. Kad tešla būtų lengviau kočiojama, ją galima trumpam palaikyti šaldytuve.
Obuolių įdaras
Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Apibarstykite cinamonu ir, jei obuoliai labai rūgštūs, šiek tiek cukrumi. Obuolių įdaras turėtų būti gausus – tai pagrindinis pyrago akcentas, suteikiantis gaivumo ir aromato.
Pyrago formavimas
Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu. Iškočiokite vieną tešlos dalį ir išklokite dugną. Tolygiai sudėkite obuolių įdarą, o ant viršaus užbarstykite sutarkuotą likusią tešlą. Taip pyragas gaus traškų viršutinį sluoksnį, kuris kepdamas tampa auksinės spalvos.
Kepimas
Pyragą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių. Kai viršus taps auksinės spalvos, pyragas bus paruoštas. Atvėsusį pyragą galima apibarstyti cukraus pudra, suteikiančia dar daugiau jaukumo ir saldumo.
Patiekimo idėjos
Močiutės obuolių pyragas puikiai dera su stikline pieno arba puodeliu juodos kavos. Taip pat jį galima patiekti su plakta grietinėle ar rutuliuku vanilinių ledų – tai suteiks desertui prabangos pojūtį. Pyragas išlieka gardus ir kitą dieną, tad jis tinka net iš anksto pasiruošti šventėms ar svečių sutikimui.
DUK: dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima naudoti kitokius vaisius vietoje obuolių?
Taip, šį pyragą galima kepti ir su kriaušėmis ar slyvomis, tačiau būtent obuoliai suteikia jam tradicinį skonį.
Ar galima sumažinti cukraus kiekį?
Žinoma, cukraus kiekį galima koreguoti pagal skonį. Jei naudojami saldesni obuoliai, cukraus galima dėti mažiau.
Kaip išgauti dar trapesnę tešlą?
Tešlą padarysite dar trapesnę, jei naudosite sviestą vietoje margarino ir leisite jai bent 30 minučių pailsėti šaldytuve.
Ar galima pyragą užšaldyti?
Taip, iškeptą ir atvėsintą pyragą galima užšaldyti. Prieš patiekiant jį pakanka pašildyti orkaitėje.
Močiutės paslaptis, kuri viską pakeičia
Kiekviena močiutė turi savo mažą gudrybę, dėl kurios pyragas būna ypatingas. Vienos į tešlą įdeda žiupsnelį vanilinio cukraus, kitos – į obuolių įdarą įtarkuoja citrinos žievelės. Būtent tokios detalės suteikia desertui unikalumo ir leidžia kiekvieną kartą atrasti naują skonio niuansą.