INGREDIENTAI:
Kepimui:
- Apie 1 litras aliejaus (priklausomai nuo puodo dydžio)
Tešlai:
- 600 g sausos varškės
- 4 kiaušiniai
- 10 v. š. miltų
- 6 v. š. cukraus
- 2 a. š. vanilinio cukraus
- 1 a. š. kepimo miltelių
Pabarstymui:
- 1 v. š. cukraus pudros
PARUOŠIMAS:
Paruošimo laikas: apie 30 min.
- Varškę sutrinkite su cukrumi iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į tešlą. Viską kruopščiai išmaišykite šaukštu – masė turi būti tiršta ir sunkiai maišoma. Jei tešla per skysta (dėl drėgnos varškės), įdėkite dar šiek tiek miltų.
- Įkaitinkite gilesnį puodą su aliejumi. Kaitra turi būti vidutinė – aliejus neturi degti ar rūkti, bet įmesta tešlos porcija turėtų greitai iškilti į paviršių.
- Šlapiu šaukštu imkite tešlą, rankomis suformuokite rutuliuką (rankas galite šiek tiek sudrėkinti) ir atsargiai įmeskite į aliejų. Kartokite, kol puode bus kelios spurgos, bet ne per daug – kad neišsikraipytų temperatūra.
- Kepkite, kol spurgos iš visų pusių gražiai apskrus. Tuomet išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.
- Pravėsusias spurgytes apibarstykite cukraus pudra ir skanaukite.
PATARIMAI:
- Jei naudojate drėgnesnę varškę, padidinkite miltų kiekį – kitaip tešla bus per skysta.
- Svarbiausia – atitaikyti aliejaus temperatūrą: nei per karštas, nei per šaltas.
- Jeigu neturite cukraus pudros – galima ją pasigaminti sumalus paprastą cukrų kavamale.
- Norint papildomo aromato, galima įmaišyti tarkuotos citrinos žievelės ar žiupsnį muskato.