INGREDIENTAI:
Kepimui:
-
Apie 1 litras aliejaus (priklausomai nuo puodo dydžio)
Tešlai:
-
600 g sausos varškės
-
4 kiaušiniai
-
10 v. š. miltų
-
6 v. š. cukraus
-
2 a. š. vanilinio cukraus
-
1 a. š. kepimo miltelių
Pabarstymui:
-
1 v. š. cukraus pudros
PARUOŠIMAS:
Paruošimo laikas: apie 30 min.
-
Varškę sutrinkite su cukrumi iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į tešlą. Viską kruopščiai išmaišykite šaukštu – masė turi būti tiršta ir sunkiai maišoma. Jei tešla per skysta (dėl drėgnos varškės), įdėkite dar šiek tiek miltų.
-
Įkaitinkite gilesnį puodą su aliejumi. Kaitra turi būti vidutinė – aliejus neturi degti ar rūkti, bet įmesta tešlos porcija turėtų greitai iškilti į paviršių.
-
Šlapiu šaukštu imkite tešlą, rankomis suformuokite rutuliuką (rankas galite šiek tiek sudrėkinti) ir atsargiai įmeskite į aliejų. Kartokite, kol puode bus kelios spurgos, bet ne per daug – kad neišsikraipytų temperatūra.
-
Kepkite, kol spurgos iš visų pusių gražiai apskrus. Tuomet išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.
-
Pravėsusias spurgytes apibarstykite cukraus pudra ir skanaukite.
PATARIMAI:
-
Jei naudojate drėgnesnę varškę, padidinkite miltų kiekį – kitaip tešla bus per skysta.
-
Svarbiausia – atitaikyti aliejaus temperatūrą: nei per karštas, nei per šaltas.
-
Jeigu neturite cukraus pudros – galima ją pasigaminti sumalus paprastą cukrų kavamale.
-
Norint papildomo aromato, galima įmaišyti tarkuotos citrinos žievelės ar žiupsnį muskato.