Purios naminės varškės spurgos – nostalgiškas skanėstas savaitgaliui

INGREDIENTAI:

Kepimui:

  • Apie 1 litras aliejaus (priklausomai nuo puodo dydžio)

Tešlai:

  • 600 g sausos varškės

  • 4 kiaušiniai

  • 10 v. š. miltų

  • 6 v. š. cukraus

  • 2 a. š. vanilinio cukraus

  • 1 a. š. kepimo miltelių

Pabarstymui:

  • 1 v. š. cukraus pudros

PARUOŠIMAS:

Paruošimo laikas: apie 30 min.

  1. Varškę sutrinkite su cukrumi iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į tešlą. Viską kruopščiai išmaišykite šaukštu – masė turi būti tiršta ir sunkiai maišoma. Jei tešla per skysta (dėl drėgnos varškės), įdėkite dar šiek tiek miltų.

  2. Įkaitinkite gilesnį puodą su aliejumi. Kaitra turi būti vidutinė – aliejus neturi degti ar rūkti, bet įmesta tešlos porcija turėtų greitai iškilti į paviršių.

  3. Šlapiu šaukštu imkite tešlą, rankomis suformuokite rutuliuką (rankas galite šiek tiek sudrėkinti) ir atsargiai įmeskite į aliejų. Kartokite, kol puode bus kelios spurgos, bet ne per daug – kad neišsikraipytų temperatūra.

  4. Kepkite, kol spurgos iš visų pusių gražiai apskrus. Tuomet išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.

  5. Pravėsusias spurgytes apibarstykite cukraus pudra ir skanaukite.

PATARIMAI:

  • Jei naudojate drėgnesnę varškę, padidinkite miltų kiekį – kitaip tešla bus per skysta.

  • Svarbiausia – atitaikyti aliejaus temperatūrą: nei per karštas, nei per šaltas.

  • Jeigu neturite cukraus pudros – galima ją pasigaminti sumalus paprastą cukrų kavamale.

  • Norint papildomo aromato, galima įmaišyti tarkuotos citrinos žievelės ar žiupsnį muskato.