Ingredientai:
Porcijų skaičius: 6
Pagrindui:
-
15 bulvių
-
500 g maltos mėsos
-
500 g karštai rūkytos šoninės
-
5 svogūnai
-
250 ml pieno
-
2 kiaušiniai
-
3 česnako skiltelės (susmulkintos)
-
druskos ir pipirų pagal skonį
Padažui:
-
300 ml pieno
-
50 g sviesto
-
1 valgomasis šaukštas kvietinių miltų (su kaupu)
-
smulkintų petražolių pagal skonį
-
šiek tiek druskos ir pipirų
Paruošimo būdas:
Trukmė: daugiau nei 1 val.
-
Nuskustas bulves sutarkuokite smulkia tarka – tai padės išgauti purią tekstūrą. Jei norite dar švelnesnio rezultato, dalį bulvių galite sumalti smulkintuvu.
-
Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais ir kartu su česnaku apkepkite svieste arba alyvuogių aliejuje. Pusę jų pasilikite padažui, likusią dalį dėkite į pagrindinę masę.
-
Šoninę supjaustykite mažais gabalėliais.
-
Į keptuvę sudėkite faršą ir šoninę, apkepkite. Pagardinkite prieskoniais. Dalį šoninės išimkite ir atidėkite padažui.
-
Į keptą mėsą sudėkite anksčiau apkeptus svogūnus. Užpilkite pienu ir pavirkite ant silpnos ugnies, kol užvirs – tai padės kugeliui tapti dar puresniu.
-
Gautą masę supilkite ant tarkuotų bulvių, įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, pipirų ir viską gerai išmaišykite.
-
Skardą ištepkite sviestu, supilkite paruoštą masę.
-
Kepkite 180–200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45–60 minučių, kol viršus apskrus.
-
Padažui svieste pakepinkite miltus, po truputį pilkite pieną nuolat maišydami, kol gausite vientisą masę. Sudėkite atidėtus svogūnus ir šoninę, įberkite petražolių, druskos, pipirų. Užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies. Galima papildomai patiekti su spirgais ar grietine.
Patarimai:
-
Geriausiai tinka krakmolingos veislės bulvės – jos garantuoja tinkamą tekstūrą ir tvirtumą.
-
Jei liks kugelio – puikiai šildosi keptuvėje kitą dieną!