Pyragas su kondensuotu pienu: saldumas, kuris tirpsta burnoje

Pyragas su kondensuotu pienu: saldumas, kuris tirpsta burnoje
Pyragai su kondensuotu pienu jau seniai pelnė savo vietą mėgstamiausių desertų sąraše. Jie yra ne tik ypatingai saldūs, bet ir pasižymi minkšta tekstūra, kuri tiesiog tirpsta burnoje. Tai desertas, kuris puikiai tinka tiek šventei, tiek jaukiam savaitgalio pasisėdėjimui prie kavos ar arbatos. Kondensuotas pienas šiame pyrage tampa pagrindiniu skonio akcentu – jis suteikia ypatingą saldumą, drėgmę ir malonią karamelinę natą.

Reikalingi ingredientai

Šiam pyragui prireiks kelių paprastų, tačiau gardžių ingredientų:

  • 1 skardinė saldinto kondensuoto pieno
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g sviesto
  • 200 g miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • Vanilinio cukraus (pagal skonį)

Tešlos paruošimas

Pradėkite nuo sviesto ištirpinimo – galite tai padaryti ant silpnos ugnies ar mikrobangų krosnelėje. Sviestą šiek tiek atvėsinkite. Atskirame inde suplakite kiaušinius su kondensuotu pienu, kol masė taps vientisa ir puri. Tuomet supilkite ištirpintą sviestą, įmaišykite vanilinį cukrų bei žiupsnelį druskos. Po truputį berkite persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir maišykite, kol tešla taps vientisa ir be gumulėlių.

Kepimas orkaitėje

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Supilkite paruoštą tešlą ir paviršių išlyginkite šaukštu. Kepkite apie 30–40 minučių, priklausomai nuo jūsų orkaitės. Patikrinkite pyragą mediniu pagaliuku – jeigu jis ištrauktas lieka sausas, pyragas jau iškepęs.

Pyrago skoniai ir variacijos

Šis pyragas puikiai dera su įvairiais priedais. Į tešlą galite įmaišyti riešutų, šokolado gabaliukų ar džiovintų vaisių. Taip pat puikiai tiks įdaras iš varškės arba obuolių, suteikiantis papildomos drėgmės ir subalansuojantis saldumą. Ant viršaus galima užpilti šokoladinį glaistą, karamelinį padažą arba tiesiog apibarstyti cukraus pudra.

Kaip patiekti pyragą?

Pyragas su kondensuotu pienu skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs. Jis puikiai dera su kava, arbata ar stikline pieno. Jei norite šį desertą paversti ypatingesniu, patiekite jį su plakta grietinėle, ledais ar šviežiomis uogomis. Tokiu būdu net paprastas pyragas taps tikra puošmena ant stalo.

Laikymas

Iškepusį pyragą galite laikyti kambario temperatūroje sandariame inde 2–3 dienas. Jei norite išsaugoti šviežumą ilgiau, laikykite šaldytuve – taip pyragas išsilaikys iki savaitės. Pyragą taip pat galima užšaldyti – supjaustykite gabaliukais, suvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldykite. Atitirpinus jis nepraras savo skonio.

DUK: dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima naudoti nesaldintą kondensuotą pieną?

Taip, tačiau tokiu atveju reikėtų papildomai įdėti cukraus, nes pyragas bus mažiau saldus.

Ar galima šį pyragą kepti be sviesto?

Galite naudoti aliejų vietoje sviesto. Pyrago tekstūra šiek tiek pasikeis – jis bus drėgnesnis, bet mažiau trapus.

Ką daryti, jei pyragas išėjo per saldus?

Kitą kartą į tešlą įdėkite rūgštesnių priedų, pavyzdžiui, spanguolių, serbentų ar obuolių. Jie subalansuos saldumą.

Ar pyragą galima pagaminti iš anksto?

Taip, šis pyragas puikiai tinka kepimui iš anksto, nes net ir po kelių dienų išlaiko drėgmę ir skonį.

Su kokiais gėrimais pyragas dera geriausiai?

Šis pyragas puikiai dera su kava, juoda arba žalia arbata, taip pat su pienu. Jis gali tapti puikiu desertu po vakarienės.

Saldus pyrago kvapas namuose

Kepant pyragą su kondensuotu pienu, visas namų oras prisipildo saldaus ir malonaus kvapo. Tai desertas, kuris ne tik pamalonins skonio receptorius, bet ir sukurs jaukią atmosferą namuose. Nesvarbu, ar kepate jį šeimai, ar svečiams – šis pyragas visada privers šypsotis ir suteiks džiaugsmo kiekvienam ragaujančiam.