Skruzdėlyno istorija
Šis desertas dažnai buvo gaminamas vestuvėms, krikštynoms ar didelėms šeimos šventėms. Jo ypatingumas slypi ne tik skonio dermėje, bet ir patrauklioje išvaizdoje – sluoksniuotas pyragas, apibarstytas aguonomis, atrodo tarsi tikras meno kūrinys. Tradiciškai pyragas būdavo formuojamas į bokšto formą, simbolizuojančią gausą ir šventę.
Ingredientai skruzdėlynui
- 500 g miltų
- 4 kiaušiniai
- 2 šaukštai grietinės
- 2 šaukštai cukraus
- Žiupsnelis druskos
- Aliejaus kepimui
- 200 g medaus
- 100 g cukraus (sirupui)
- 50 g sviesto
- 50 g aguonų
- Riešutų (nebūtina, bet suteikia papildomo skonio)
Tešlos paruošimas
Į dubenį įmuškite kiaušinius, įmaišykite grietinę, cukrų ir žiupsnelį druskos. Palaipsniui berkite miltus ir minkykite, kol tešla taps elastinga. Paruoštą tešlą uždenkite ir palikite pailsėti bent 20 minučių. Vėliau tešlą iškočiokite plonais lakštais ir supjaustykite juostelėmis ar rombo formos gabalėliais.
Tešlos kepimas
Įkaitinkite gilią keptuvę su aliejumi ir porcijomis kepkite tešlos gabalėlius, kol jie taps auksinės spalvos. Kepdami nuolat maišykite, kad tešla tolygiai apskrustų ir nepridegtų. Iškeptus gabalėlius išimkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
Sirupo paruošimas
Puode ištirpinkite sviestą, įdėkite medų ir cukrų. Virkite ant silpnos ugnies, kol masė taps vientisa ir šiek tiek sutirštės. Labai svarbu sirupo nepervirti – jis turi būti skystas, kad lengvai padengtų traškius gabalėlius.
Pyrago formavimas
Į didelį dubenį sudėkite iškeptus tešlos gabalėlius, užpilkite sirupu, gerai išmaišykite, kad visi gabalėliai pasidengtų. Formuokite pyragą sluoksniais, barstydami aguonomis ir, jei norite, riešutais. Galite daryti tradicinį bokštą arba paprastesnę plokščią formą.
Patiekimo idėjos
Skruzdėlynas puikiai tinka prie arbatos ar kavos. Jis gali būti patiekiamas šiltas arba atvėsęs, tačiau šaldytuve palaikytas kelias valandas tampa dar traškesnis ir sodresnis. Norint suteikti modernesnio akcento, pyragą galima papuošti uogomis arba užpilti šiek tiek šokolado glaisto.
DUK: dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima naudoti kitokius priedus, be aguonų?
Taip, kai kurie receptai siūlo dėti sezamo sėklų ar net kokosų drožlių, tačiau tradicinis variantas visada su aguonomis.
Kiek laiko galima laikyti skruzdėlyną?
Paprastai jis išlieka skanus apie 3–4 dienas, laikant sandariame inde. Vėliau gali prarasti traškumą.
Ar galima pyragą paruošti iš anksto?
Taip, tešlos gabalėlius galima išsikepti iš anksto, o pyragą formuoti prieš pat patiekiant, kad išliktų traškus.
Kaip padaryti, kad sirupas nebūtų per saldus?
Galite sumažinti cukraus kiekį ir į sirupą įlašinti šlakelį citrinos sulčių – jos suteiks gaivumo.
Ar galima kepti orkaitėje, o ne aliejuje?
Nors tradiciškai kepama aliejuje, orkaitėje taip pat įmanoma, tačiau tešla bus ne tokia traški.
Skonis, kuris primena vaikystę
„Skruzdėlynas“ – tai desertas, kuris daugeliui primena vaikystės šventes, šeimos susibūrimus ir namų jaukumą. Nors jo paruošimas reikalauja laiko ir kantrybės, rezultatas visada džiugina. Traškūs tešlos sluoksniai, saldus medaus aromatas ir aguonų šnarėjimas burnoje – tai tikras lietuviškas skonis, vertas vietos ant kiekvieno šventinio stalo.