Sotus plovas kazane lietuvišku stiliumi – žingsnis po žingsnio

Sotus plovas kazane

INGREDIENTAI

Porcijų skaičius: 8

  • 1,5 kg kiaulienos mentės (apie tiek)

  • 500 g ilgagrūdžių ryžių (plikytų)

  • 500 g morkų

  • 500 g svogūnų

  • 175 g taukų (arba aliejaus)

  • 1 česnako galva

  • 4 lauro lapai

  • 2 šaukšteliai džiovintų petražolių

  • 1,5 šaukštelio kmynų

  • 1,5 šaukštelio rupios druskos (arba pagal skonį)

  • 1 aitrioji paprikėlė

  • 1 šaukštelis kupinų Dižono garstyčių

  • 1 šaukštelis paprikos miltelių

  • 1 šaukštelis rudojo cukraus

  • 1 šaukštelis grūstų juodųjų pipirų

  • 0,5 šaukštelio kvapiųjų pipirų

  • 0,5 šaukštelio maltos kalendros

PARUOŠIMO BŪDAS

Paruošimo trukmė: daugiau nei 1 val.

  1. Mėsą nuplaukite, pašalinkite nepageidaujamus likučius (kaulus, sausgysles). Supjaustykite maždaug 4–5 cm gabaliukais. Įdėkite į dubenį, sumaišykite su garstyčiomis, druska, cukrumi, pipirais, paprika. Gerai įmasažuokite, uždenkite ir palikite marinuotis šaldytuve per naktį (ar bent 4 val.).

  2. Ryžius plaukite po tekančiu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus. Užmerkite šaltame vandenyje 3–4 val., palikite kambario temperatūroje.

  3. Svogūnus supjaustykite stambiais pusžiedžiais, o morkas – ilgomis juostelėmis (apie 3 cm ilgio, 1 cm storio). Netarkuokite – bus per smulku.

  4. Kazaną (geriausia – 8 litrų talpos) gerai įkaitinkite, įdėkite taukus ir leiskite jiems ištirpti. Sudėkite mėsą ir apkepkite, kad gražiai apskrustų. Tuomet mėsą trumpam išimkite.

  5. Į tą patį kazaną dėkite svogūnus ir morkas, apkepinkite, kol šiek tiek suminkštės ir apskrus. Grąžinkite mėsą į puodą, suberkite petražoles, kmynus. Į centrą įdėkite čili pipirą (galima su nupjauta viršūne) ir česnako galvą (nupjauta šaknine dalimi, neluptą). Užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų mėsą. Troškinkite 1,5 val. (pvz., 160 °C Kamado grilyje ar virš laužo).

  6. Po 45 min. galite pamaišyti ir, jei reikia, papildyti šiek tiek vandens. Kai baigsis troškinimo laikas, ištraukite česnako lukštą – skiltelės liks puode. Išmaišykite.

  7. Ryžius nusausinkite ir tolygiai paskleiskite ant mėsos. Įsmeikite lauro lapus, užpilkite karštu vandeniu, kad jis būtų ~2 pirštai virš ryžių paviršiaus. Uždenkite ir troškinkite 20 min.

  8. Nukelkite nuo kaitros, medinės mentelės kotu padarykite kelias skylutes (6–8), uždenkite lėkšte ir palikite dar 10 minučių. Išmaišykite tik prieš patiekdami.