INGREDIENTAI
Porcijų skaičius: 8
-
1,5 kg kiaulienos mentės (apie tiek)
-
500 g ilgagrūdžių ryžių (plikytų)
-
500 g morkų
-
500 g svogūnų
-
175 g taukų (arba aliejaus)
-
1 česnako galva
-
4 lauro lapai
-
2 šaukšteliai džiovintų petražolių
-
1,5 šaukštelio kmynų
-
1,5 šaukštelio rupios druskos (arba pagal skonį)
-
1 aitrioji paprikėlė
-
1 šaukštelis kupinų Dižono garstyčių
-
1 šaukštelis paprikos miltelių
-
1 šaukštelis rudojo cukraus
-
1 šaukštelis grūstų juodųjų pipirų
-
0,5 šaukštelio kvapiųjų pipirų
-
0,5 šaukštelio maltos kalendros
PARUOŠIMO BŪDAS
Paruošimo trukmė: daugiau nei 1 val.
-
Mėsą nuplaukite, pašalinkite nepageidaujamus likučius (kaulus, sausgysles). Supjaustykite maždaug 4–5 cm gabaliukais. Įdėkite į dubenį, sumaišykite su garstyčiomis, druska, cukrumi, pipirais, paprika. Gerai įmasažuokite, uždenkite ir palikite marinuotis šaldytuve per naktį (ar bent 4 val.).
-
Ryžius plaukite po tekančiu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus. Užmerkite šaltame vandenyje 3–4 val., palikite kambario temperatūroje.
-
Svogūnus supjaustykite stambiais pusžiedžiais, o morkas – ilgomis juostelėmis (apie 3 cm ilgio, 1 cm storio). Netarkuokite – bus per smulku.
-
Kazaną (geriausia – 8 litrų talpos) gerai įkaitinkite, įdėkite taukus ir leiskite jiems ištirpti. Sudėkite mėsą ir apkepkite, kad gražiai apskrustų. Tuomet mėsą trumpam išimkite.
-
Į tą patį kazaną dėkite svogūnus ir morkas, apkepinkite, kol šiek tiek suminkštės ir apskrus. Grąžinkite mėsą į puodą, suberkite petražoles, kmynus. Į centrą įdėkite čili pipirą (galima su nupjauta viršūne) ir česnako galvą (nupjauta šaknine dalimi, neluptą). Užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų mėsą. Troškinkite 1,5 val. (pvz., 160 °C Kamado grilyje ar virš laužo).
-
Po 45 min. galite pamaišyti ir, jei reikia, papildyti šiek tiek vandens. Kai baigsis troškinimo laikas, ištraukite česnako lukštą – skiltelės liks puode. Išmaišykite.
-
Ryžius nusausinkite ir tolygiai paskleiskite ant mėsos. Įsmeikite lauro lapus, užpilkite karštu vandeniu, kad jis būtų ~2 pirštai virš ryžių paviršiaus. Uždenkite ir troškinkite 20 min.
-
Nukelkite nuo kaitros, medinės mentelės kotu padarykite kelias skylutes (6–8), uždenkite lėkšte ir palikite dar 10 minučių. Išmaišykite tik prieš patiekdami.