INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 3
- 300 g spagečių
- 150 g pančetos (arba sūdytos/rūkytos šoninės, žr. patarimus)
- 120 g kietojo sūrio (naudojau VILVI Memel Prussia)
- 4 kiaušinių tryniai
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
- pagal skonį druskos
Patiekiant:
- tarkuoto sūrio pagal skonį (tinka tas pats kaip recepte)
GAMINIMO EIGA:
Paruošimo laikas: apie 20 min.
- Tarkuokite sūrį smulkiai. Į atskirą dubenėlį įmuškite trynius ir lengvai išplakite.
- Supjaustykite pančetą nedideliais gabaliukais ir apkepkite sausame, įkaitintame paviršiuje ant vidutinės kaitros, kol krašteliai apskrus. Tuomet nuimkite nuo kaitros – leiskite truputį atvėsti.
- Tuo metu užvirinkite pasūdytą vandenį ir virkite spagečius iki jie bus al dente – pagal pakuotės rekomendacijas.
- Trynių dubenėlyje sumaišykite tarkuotą sūrį ir pipirus. Įpilkite kelis šaukštus riebalų nuo pančetos ir įmaišykite dalį pačios pančetos.
- Išvirus spagečiams, nupilkite vandenį, bet pasilikite stiklinę virimo skysčio.
- Karštus spagečius sumaišykite su pančeta keptuvėje, sudėkite trynių bei sūrio mišinį ir šliūkštelėkite apie samtį virimo vandens. Išmaišykite energingai. Jei atrodo per sausa – įpilkite dar šiek tiek vandens.
- Patiekite iškart. Ant viršaus užtarkuokite sūrio ir apibarstykite juodaisiais pipirais.
Patarimai:
- Kiaušinių tryniai sušyla nuo karštų makaronų ir vandens – jie termiškai apdorojami, tad keptuvės temperatūra neturi būti per aukšta.
- Jei tryniai susitraukė, tikėtina, jog keptuvė buvo per karšta – bandykite kitą kartą atvėsinti ją labiau.
- Tradiciškai naudojamas Guanciale, bet puikiai tiks ir pančetos ar šoninės variantai.
- Mėgstant tikslias proporcijas: vienam žmogui – 70–100 g spagečių, 50 g mėsos, 40 g sūrio ir 1 trynys (+1 trynys bendrai puodui).
- Pecorino Romano yra klasika, bet kokybiški lietuviški kietieji sūriai taip pat tinka – tik tarkuokite patys, nes pakeliniai dažnai netirps taip, kaip reikia.