INGREDIENTAI
Porcijų skaičius: 12
Tešlai:
-
4 stiklinės miltų (apytikriai)
-
4 dideli kiaušiniai
-
5 šaukštai grietinės
-
Žiupsnelis druskos
Kepimui:
-
1 litras aliejaus
Sirupui:
-
200 g medaus
-
200 g cukraus
-
50 g sviesto
-
2 šaukštai vandens
-
1 šaukštas grietinės
PARUOŠIMO BŪDAS
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
-
Į dubenį įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę, druską ir dalį miltų. Išmaišykite. Toliau po truputį berkite likusius miltus, kol susiformuos minkšta, prie rankų nelimpanti, elastinga tešla.
-
Gerai išminkytą tešlą paminkykite dar ir padaužykite į stalviršį ar kočėlu – taip ji taps dar tampresnė. Uždengę palikite pastovėti 1–2 valandoms.
-
Puode įkaitinkite aliejų. Tešlą iškočiokite labai plonai, supjaustykite nedideliais kvadratėliais arba juostelėmis ir apkepkite karštame aliejuje, kol taps traškūs ir šviesiai auksinės spalvos. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
-
Kitame puode sumaišykite visus sirupo ingredientus: medų, cukrų, sviestą, vandenį, grietinę. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sirupas sutirštės. Lašelis sirupo šaltame vandenyje turėtų virsti minkštu kamuolėliu – tai ženklas, kad jis tinkamas naudoti.
-
Giliame inde arba lėkštėje sluoksniuokite apkepintus tešlos gabalėlius ir šiltą sirupą: po truputį dėkite tešlos gabalėlių, tada apšlakstykite sirupu ir vėl kartokite, kol susidarys kalnelis.
-
Norėdami pridėti dar daugiau skonio, viršų galite apibarstyti kapotais riešutais, razinomis ar aguonomis. Palikite sustingti – skruzdėlynas bus dar gardesnis pastovėjęs bent keletą valandų.