Plovas orkaitėje: vienas skardos patiekalas be vargo

Plovas orkaitėje: vienas skardos patiekalas be vargo
Plovas orkaitėje – tai puikus sprendimas tiems, kurie nori mėgautis klasikinio plovo skoniu, bet neturi noro stovėti prie viryklės. Viena skarda, keli paprasti ingredientai ir šiek tiek kantrybės – ir namus užpildo kvapas, kuris primena jaukią šeimos vakarienę. Orkaitėje gaminamas plovas išlieka sultingas, aromatingas ir nereikalauja nuolatinio maišymo, todėl tinka net ir užimtiems ar mažiau patyrusiems gamintojams.

Kodėl verta rinktis plovą orkaitėje?

Šis būdas ne tik sutaupo laiko, bet ir leidžia ryžiams išvirti tolygiai, neprisvylančiai. Orkaitės šiluma užtikrina, kad visi ingredientai įgaus vienodą tekstūrą ir skonį. Be to, nereikia stovėti prie puodo – tereikia viską sudėti į kepimo formą, įpilti vandens ir leisti orkaitei atlikti savo darbą. Tokiu būdu išlaikomas autentiškas plovo skonis, tačiau procesas tampa paprastesnis ir švaresnis.

Reikalingi ingredientai

4–5 porcijoms plovo reikės:

  • 400 g vištienos, kiaulienos arba jautienos (galima naudoti ir maltą mėsą)
  • 2 vidutinio dydžio morkų
  • 1 didelio svogūno
  • 250 g ilgagrūdžių ryžių
  • 2–3 skiltelių česnako
  • 1 šaukštelio malto kumino
  • 1 šaukštelio maltos paprikos
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 600 ml karšto vandens arba sultinio

Gaminimo eiga

1. Paruoškite ingredientus. Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais, svogūną susmulkinkite, o morkas sutarkuokite stambia tarka arba supjaustykite šiaudeliais. Jei mėgstate ryškesnį skonį, galite pridėti ir šiek tiek aitriosios paprikos.

2. Apkepkite mėsą ir daržoves. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir trumpai apkepkite mėsą, kol šiek tiek apskrus. Tada sudėkite svogūną, po kelių minučių – morkas. Kepkite 5–7 minutes, kol daržovės suminkštės, o kvapas taps intensyvus. Pagardinkite prieskoniais ir druska.

3. Perkelkite į kepimo indą. Apkepintą mėsą su daržovėmis supilkite į gilų kepimo indą arba ketaus puodą, tinkamą orkaitei. Ant viršaus suberkite nuplautus ryžius, bet nemaišykite – tai svarbu, kad plovas išliktų sluoksniuotas.

4. Supilkite skystį ir kepkite. Įpilkite karšto vandens arba sultinio taip, kad jis vos dengtų ryžius. Įspauskite česnako skilteles į vidurį, uždenkite dangčiu ar folija ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 minutes. Jei norite intensyvesnio skonio, paskutinėmis 10 minučių dangtį nuimkite – taip paviršius šiek tiek apskrus.

5. Poilsis ir patiekimas. Iškepus plovui, leiskite jam pastovėti uždengtam dar 10 minučių – tai padės ryžiams susigerti likusį skystį ir tapti puriems. Tuomet atsargiai išmaišykite šakute, kad nesusiglamžytų grūdai.

Skonio variacijos

Šį plovą galima ruošti ne tik su mėsa – puikiai tiks ir vegetariškas variantas su avinžirniais, lęšiais ar keptomis daržovėmis. Norint sodresnio aromato, įpilkite šlakelį sojų padažo arba įdėkite šaukštelį sviesto. Taip pat galima eksperimentuoti su prieskoniais: kardamonas, ciberžolė ar cinamonas suteiks subtilių rytietiškų natų.

Jei mėgstate džiovintus vaisius, į plovą galima įdėti saują razinų ar džiovintų abrikosų – jie suteiks švelnų saldumo akcentą ir subalansuos prieskonių aštrumą. Tokie deriniai ypač tinka šventinėms vakarienėms.

Kaip patiekti plovą orkaitėje

Plovą patiekite tiesiai iš kepimo indo – tai ne tik patogu, bet ir atrodo jaukiai. Ant viršaus galima pabarstyti smulkintų žalumynų: krapų, petražolių ar šviežių svogūnų laiškų. Prie šio patiekalo puikiai dera raugintos daržovės arba paprastos pomidorų salotos su svogūnais. Jei norite, kad vakarienė atrodytų įspūdingiau, šalia galima patiekti natūralaus jogurto ar česnakinio padažo.

Naudingi patarimai

Norint, kad ryžiai neišvirtų į košę, rinkitės ilgagrūdžius arba basmati ryžius – jie išlaiko struktūrą ir nesulimpa. Vandens ar sultinio santykis turi būti maždaug 1,5 karto daugiau nei ryžių. Be to, niekada nemaišykite plovo kepimo metu – tai viena svarbiausių taisyklių, padedančių išlaikyti klasikinį sluoksniuotą efektą.

Jei neturite orkaitės indo su dangčiu, naudokite sandariai uždengtą kepimo formą ir foliją – svarbiausia, kad garai liktų viduje. Būtent garai padeda ryžiams išvirti tolygiai ir išlikti puriems.

DUK

Ar galima naudoti rudus ryžius?

Taip, tačiau kepimo laikas pailgės apie 15 minučių. Taip pat reikės šiek tiek daugiau skysčio, kad ryžiai išvirtų iki galo.

Ar tinka kitokia mėsa?

Puikiai tinka jautiena, kiauliena, vištiena ar net kalakutiena. Svarbiausia – neperkepti prieš dedant į orkaitę, kad mėsa išliktų sultinga.

Kaip laikyti likučius?

Plovą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų. Prieš patiekiant pašildykite orkaitėje arba keptuvėje – skonis bus net geresnis nei pirmą dieną.

Ar galima dėti pomidorų pastos?

Taip, šaukštas pomidorų pastos suteikia spalvos ir šiek tiek rūgštelės, ypač jei mėgstate intensyvesnį skonį.

Ar galima šį plovą užšaldyti?

Taip, atvėsinkite, supilkite į sandarų indą ir laikykite šaldiklyje iki 2 mėnesių. Prieš valgant tiesiog pašildykite orkaitėje ar keptuvėje.

Skonis, kuris suartina prie vieno stalo

Plovas orkaitėje – tai ne tik patiekalas, bet ir jaukumo simbolis. Kvapnus ryžių, mėsos ir daržovių derinys primena namų šilumą, kai visi susirenka prie stalo. Jis sotus, lengvai paruošiamas ir visada pavykstantis. Tokie receptai įrodo, kad net paprastas vakarienės planas gali pavirsti mažu kulinariniu džiaugsmu, kai kiekvienas kąsnis kvepia namais.