Tikro skonio „Carbonara“ – klasikinis itališkas receptas

Tikro skonio „Carbonara“

INGREDIENTAI:

Porcijų skaičius: 3

  • 300 g spagečių

  • 150 g pančetos (arba sūdytos/rūkytos šoninės, žr. patarimus)

  • 120 g kietojo sūrio (naudojau VILVI Memel Prussia)

  • 4 kiaušinių tryniai

  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

  • pagal skonį druskos

Patiekiant:

  • tarkuoto sūrio pagal skonį (tinka tas pats kaip recepte)

GAMINIMO EIGA:

Paruošimo laikas: apie 20 min.

  1. Tarkuokite sūrį smulkiai. Į atskirą dubenėlį įmuškite trynius ir lengvai išplakite.

  2. Supjaustykite pančetą nedideliais gabaliukais ir apkepkite sausame, įkaitintame paviršiuje ant vidutinės kaitros, kol krašteliai apskrus. Tuomet nuimkite nuo kaitros – leiskite truputį atvėsti.

  3. Tuo metu užvirinkite pasūdytą vandenį ir virkite spagečius iki jie bus al dente – pagal pakuotės rekomendacijas.

  4. Trynių dubenėlyje sumaišykite tarkuotą sūrį ir pipirus. Įpilkite kelis šaukštus riebalų nuo pančetos ir įmaišykite dalį pačios pančetos.

  5. Išvirus spagečiams, nupilkite vandenį, bet pasilikite stiklinę virimo skysčio.

  6. Karštus spagečius sumaišykite su pančeta keptuvėje, sudėkite trynių bei sūrio mišinį ir šliūkštelėkite apie samtį virimo vandens. Išmaišykite energingai. Jei atrodo per sausa – įpilkite dar šiek tiek vandens.

  7. Patiekite iškart. Ant viršaus užtarkuokite sūrio ir apibarstykite juodaisiais pipirais.

Patarimai:

  • Kiaušinių tryniai sušyla nuo karštų makaronų ir vandens – jie termiškai apdorojami, tad keptuvės temperatūra neturi būti per aukšta.

  • Jei tryniai susitraukė, tikėtina, jog keptuvė buvo per karšta – bandykite kitą kartą atvėsinti ją labiau.

  • Tradiciškai naudojamas Guanciale, bet puikiai tiks ir pančetos ar šoninės variantai.

  • Mėgstant tikslias proporcijas: vienam žmogui – 70–100 g spagečių, 50 g mėsos, 40 g sūrio ir 1 trynys (+1 trynys bendrai puodui).

  • Pecorino Romano yra klasika, bet kokybiški lietuviški kietieji sūriai taip pat tinka – tik tarkuokite patys, nes pakeliniai dažnai netirps taip, kaip reikia.