1. Klasikiniai kotletai su bulvių koše
Kotletai – nesenstanti klasika. Juos galima gaminti iš bet kokio faršo, įdėjus svogūnų, kiaušinį, džiūvėsėlius ir šiek tiek grietinėlės. Patiekite su bulvių koše, raugintais agurkais ar burokėliais – toks derinys niekada nepabosta.
2. Faršo troškinys su daržovėmis
Tai puikus būdas sunaudoti šaldytuve likusias daržoves. Apkepkite faršą su svogūnais, įdėkite paprikų, cukinijų, pomidorų ir morkų. Paskaninkite čiobreliais, česnaku ir pipirais – turėsite sotų troškinį, kuris puikiai tinka su ryžiais ar duona.
3. Spagečiai „Bolognese“
Itališkas klasikinis patiekalas, kuris visada patinka visai šeimai. Faršas troškinamas su pomidorų padažu, česnaku ir baziliku, o tada patiekiamas su spagečiais ir tarkuotu parmezanu. Puikus pasirinkimas vakarienei.
4. Įdaryti baklažanai arba cukinijos
Daržovių puselės, prikimštos faršo, ryžių ir prieskonių mišiniu, atrodo įspūdingai ir gardžiai. Kepkite orkaitėje, kol daržovės suminkštės, o viršus apskrus – tai puikus baltymų ir daržovių derinys.
5. Faršo apkepas su bulvėmis
Sluoksniuotas patiekalas, kuriame dera faršas, bulvės, svogūnai ir grietinė. Iškeptas iki auksinės plutelės, jis tampa tikru šeimos sekmadienio pietų simboliu. Tinka tiek šiltas, tiek atvėsęs.
6. Vištienos kukuliai pomidorų padaže
Lengvesnė versija tradicinių mėsos kukulių. Vištienos faršas su žolelėmis ir avižiniais dribsniais tampa minkštas, o pomidorų padažas suteikia gaivumo. Puikiai dera su bulvių koše ar makaronais.
7. Čanachai su faršu
Gruzinų virtuvės įkvėptas patiekalas – daržovių ir faršo troškinys moliniuose indeliuose. Skonis sodrus, aromatas intensyvus, o paruošimas paprastas – viską sudedate į vieną indą ir leidžiate kepti.
8. Faršo blyneliai
Dar viena greita vakarienės idėja – blyneliai su faršu. Tešla gaminama iš kiaušinių, pieno ir miltų, o viduje – šiek tiek kepto faršo. Tai puikus sprendimas, kai norisi kažko paprasto, bet sotaus.
9. „Shepherd’s pie“ – piemenų pyragas
Britiškas patiekalas, kuriame faršas derinamas su daržovėmis ir padengiamas bulvių koše. Iškeptas orkaitėje iki auksinės spalvos, jis tampa tikra komfortiško maisto karaliene.
10. Mėsos suktinukai su daržovėmis
Plonai iškočiotas faršas, uždengtas morkomis, svogūnais ar net sūriu, susukamas į ritinį ir kepamas orkaitėje. Patiekite su daržovėmis ar bulvių koše – puikus šeimos pietų variantas.
11. Klasikiniai balandėliai
Faršas su ryžiais, suvyniotas į kopūstų lapus ir troškinamas pomidorų padaže – tai lietuviškos virtuvės šedevras, kurio skonis primena vaikystę. Balandėliai – vienas maistingiausių ir sočiausių patiekalų.
12. Mėsainiai su naminiais paplotėliais
Faršas puikiai tinka mėsainiams – svarbiausia, kad mėsa nebūtų per liesa, kitaip mėsainis taps sausas. Naudokite jautienos faršą, prieskonius, svogūną ir formuokite paplotėlius. Kepkite ant grotelių ar keptuvėje.
13. Faršo ir ryžių troškinys
Greitas, bet maistingas pasirinkimas. Kepkite faršą su svogūnais ir morkomis, tuomet įpilkite šiek tiek sultinio ir ryžių. Po 20 minučių turėsite vieno puodo vakarienę, kuri patiks visai šeimai.
14. Mėsos kukuliai sriuboje
Lengva, bet soti sriuba – puikus būdas panaudoti faršą. Nedideli kukuliai troškinami sultinyje su bulvėmis, morkomis ir žalumynais. Tinka tiek pietums, tiek vakarienei.
15. Faršo „tacos“
Meksikietiškos įkvėpimo vakarienės idėja. Faršas kepamas su prieskoniais, o tada dedamas į kukurūzų paplotėlius kartu su daržovėmis, pupelėmis ir jogurto padažu. Spalvinga, greita ir skanu.
16. Kepti koldūnai orkaitėje
Koldūnus galima ne tik virti, bet ir kepti su grietinės bei sūrio padažu. Jie įgauna naują skonį ir tampa puikiu, sočiu vakarienės pasirinkimu.
17. Faršo ir makaronų apkepas
Makaronai, pomidorų padažas, sūris ir faršas – klasikinis derinys, kuris niekada nenuvilia. Apkepkite viską orkaitėje, kol viršus gražiai apskrus, ir mėgaukitės sočiu patiekalu visai šeimai.
18. Azijietiški faršo kukuliai su imbieru
Faršas pagardinamas imbieru, česnaku, sojų padažu ir sezamų aliejumi. Iškepti kukuliai puikiai tinka su ryžiais ar daržovių salotomis. Skonis egzotiškas, bet ne per aštrus.
19. Faršo pyragas su sluoksniuota tešla
Tai puikus sprendimas, kai norisi kažko iškilmingesnio. Faršas su svogūnais, daržovėmis ir prieskoniais įvyniojamas į sluoksniuotą tešlą ir kepamas orkaitėje. Rezultatas – traškus, aromatingas ir labai skanus.
20. Faršo suktinukai su kiaušinio įdaru
Įdėkite virto kiaušinio puselę į faršo vidurį, suformuokite kukulį ir kepkite orkaitėje. Išorė bus traški, o vidus – minkštas ir sultingas. Puikus pasirinkimas šventei ar ypatingam savaitgalio pietui.
DUK
Kaip pasirinkti gerą faršą?
Rinkitės šviežią, ne per riebią mėsą, be vandens priemaišų. Geriausia – malti namuose, kad žinotumėte sudėtį.
Ar galima užšaldyti patiekalus iš faršo?
Taip, dauguma jų puikiai tinka šaldymui – ypač kotletai, apkepai ir troškiniai. Prieš šaldant, patiekalus visiškai atvėsinkite.
Ar faršą galima pakeisti augaliniu pakaitalu?
Žinoma. Šiandien prekyboje gausu augalinių faršų iš sojos ar ankštinių, kurie puikiai tinka toms pačioms receptų idėjoms.
Kuris faršas sveikiausias?
Vištienos arba kalakutienos faršas turi mažiau riebalų ir yra lengviau virškinamas, todėl tinka kasdieniam maistui.
Kaip išvengti sauso faršo?
Įmaišykite šiek tiek duonos mirkyto piene, tarkuotų daržovių ar grietinės – tai suteiks sultingumo ir minkštumo.
Skoninga savaitė be rutinos virtuvėje
Faršas – tai kūrybos erdvė, leidžianti kasdien sugalvoti ką nors naujo. Nuo tradicinių patiekalų iki modernių interpretacijų, jis visada išlieka universalus, sotus ir patikimas pasirinkimas. Sudarykite savo savaitės planą iš šių 20 idėjų ir pamirškite klausimą „ką šiandien gaminti?“ – atsakymas visada bus skanus.